„Klubrádió
Esti gyors

Házhoz menni a megvetésért – Kárpáti Iván jegyzete

7/03/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Egy fideszes küldöttség járja Svédország és Finnország parlamentjeit, hogy a világszinten is példásan működő demokráciákat leckéztesse – konkrétan zsarolja – a NATO-csatlakozás kapcsán.

2023. március 07. Esti gyors-részlet (2023.03.07. Kárpáti Iván jegyzete)
01:54
00:00
Orbán Viktor beszédpaneljeinek gyakran visszatérő eleme a „tisztelet” és a „kellő szerénység”. Ahogy mostanában a békét, úgy ezeket is kiüresítette vagy kiforgatta. A szerénység finoman szólva nem erénye a NER-nek, az orbáni tiszteletről pedig a minap egy svéd újság írta meg a legjobb definíciót: a magyar kormány elvárja a tiszteletet, akár egy gengszter, ahelyett, hogy kiérdemelné azt. Rövid és pontos megjegyzés.

Mindezt annak kapcsán említették, hogy egy fideszes küldöttség járja Svédország és Finnország parlamentjeit, hogy a világszinten is példásan működő demokráciákat leckéztesse – konkrétan zsarolja – a NATO-csatlakozás kapcsán. Hivatkozva itt különböző múltbéli sérelmekre, konkrétan arra, hogy egyes svéd és finn politikusok „tiszteletlenül” megjegyzéseket tettek a magyar demokrácia felszámolásának folyamatára, amit itthon országépítésnek kommunikálnak Rogán minisztériumából. Pedig lássuk be a küldöttség egy behajtóbrigád, amelyiket a főnök odaküldött, hogy mások sérelmére piti zsarolásokat foganatosítsanak. Megszavazzuk, de majd talán kérünk valamit, mondjuk a beragadt uniós pénzek érdekében, áttételeken keresztül, okosba.

Orbán Viktor és Hende Csaba előre tekint a jövőbe
 
MIT LÁTSZ, CSABAAA? - Orbán Viktor és Hende Csaba előre tekint a jövőbe
Fotó: Kisbenedek Attila
 

Vagy úgy általában szeretnek tényezőnek látszani, persze, ahogy a svédek is írják nem a teljesítmény alapján, hanem erőből. Svédországban ma végeztek és a hadgyakorlatot egykor kupakkal ellátott távcsövön át szemlélő Hende Csaba bejelentette: támogatják a csatlakozást. Finnországba megy tovább az utazó cirkusz, ahonnan viszont megüzenték: nincs miről tárgyalni, nincs mit magyarázni a delegációnak.

Szánalom és megvetés jár nekik tisztelet helyett és ezért házhoz mentek. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. március 7-i Esti gyorsban hangzott el.