„Klubrádió
A lényeg

Beszólt egy svéd: "Mindenki kezdi unni Orbán zsarolási taktikáit"

1/03/2023 10:31

| Szerző: Klubrádió

Brüsszelben attól tartanak, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja fel Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – írta a Politico nyomán az RTL annal örvén, hogy az Országgyűlés szerdán megkezdi a két ország csatlakozásáról szóló parlamenti vitát.

A lap emlékeztetett: a magyar kormányfő az állami rádióban a svéd és finn NATO-csatlakozási kérelemről szólva kijelentette, hogy az nem járja, hogy azt kérik, vegyük fel őket, miközben ők hazugságokat terjesztenek Magyarországról, és hozzátette: megérti, hogy a frakcióban vita van erről.

A Politico cikke szerint Orbán kijelentése megerősítette azokat a félelmeket Brüsszelben, hogy a magyar kormányfő a jogállamisági kérdésekben akar kedvezményeket elérni a két ország NATO-csatalakozásának engedélyezésével.

Cselgáncs-vb - Vlagyimir Putyin Budapesten
 
MTI Fotó: Kovács Tamás
 

A lappal egy svéd tisztségviselő közölte, „nem meglepő, hogy Magyarország újra a váltságdíj eszközéhez nyúlik”, de kijelentette, szerinte nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az EU-ban

mindenki kezdi unni a szokásos zsarolási taktikákat”, valamint a jogállamisági kérdés fontos a tagállamoknak.

Orbán gyenge lapokkal játszik, és nem engedheti meg magának, hogy újabb szövetségeseket idegenítsen el magától, köztük az Egyesült Államokat – jegyezte meg egy EU-diplomata.