„Klubrádió
A lényeg

Orbán a finn miniszterelnöknek: A NATO-csatlakozást nem kötjük össze az EU-s forrásokkal

29/11/2022 14:44

| Szerző: Klubrádió

Sanna Marin finn miniszterelnök felvetette, megkérdezné Orbán Viktortól, hogy a NATO-ratifikáció késleltetése összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával. A magyar kormányfő a Twitteren válaszolt, azt írta: "sem a NATO-csatlakozást, se más ügyet nem kötünk össze az uniós forrásokkal".

Interjút adott a héten az YLE közszolgálati rádiónak Sanna Marin finn miniszterelnök, aki már korábban is sürgette a még mindig vonakodó Törökországot és Magyarországot, hogy ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Sanna Marin ebben azt mondta: „Ha legközelebb találkozom Orbán Viktorral, egyenesen meg fogom tőle kérdezni, hogy a NATO-ratifikáció késleltetése összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával”.

Hozzátette, bízik benne, hogy a magyar miniszterelnök nem kötné össze a két ügyet, mert Finnország sem tett így soha. Mint fogalmazott, „Mi mindig korrektek voltunk”.

A finn kormányfő szavaira hamar reagált a Twitterre nemrég regisztrált Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök azt írta Sanna Marinnak, igaz barátok között nem kell azt kérni, hogy tisztázzák a dolgokat, és hozzátette: „sem a NATO-csatlakozást, se más ügyet nem kötünk össze az uniós forrásokkal”.

„Ez más ügyek mellett Finnország NATO-csatlakozására is érvényes. A magyar kormány ezt támogatja, és az Országgyűlés napirendre tűzi a kérdést, ahogy megkezdődik a 2023-as ülésszak” – írta Orbán.

A magyar kormány egyébként már többször megígérte, hogy hamarosan szavaznak a finnek és a svédek kérelméről, de az időpont folyamatosan csúszott. Míg Gulyás Gergely korábban decembert emlegetett, Orbán Viktor a múlt heti V4-es csúcson már 2023-as időpontról beszélt.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: )