„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi: Értelmetlen a Fidesz időhúzása

7/03/2023 20:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának halogatásával nem kerül közelebb Magyarország az uniós pénzekhez, de nehéz helyzetbe kerülhet a NATO-ban is – véli Szent-Iványi István.

2023. március 07. Esti gyors - részlet 23.03.07. Szent-Iványi István
07:13
00:00

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hende Csaba szerint "meleg és barátságos" megbeszélést folytatott a Fidesz delegációja a svéd parlament küldöttségével Stockholmban. A kizárólag fideszesekből álló magyar parlamenti küldöttség vezetője azt is elmondta: "támogatjuk Svédország NATO-tagságát".

A látogatás előtt a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté még úgy fogalmazott, hogy, hogy vita alakult ki Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációjáról, mert korábban a két ország politikusai többször is sértegették Magyarországot, ezért delegációt küldenek Helsinkibe és Stockholmba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. 

"Itt alapvetően nem arról volt szó, hogy bármit is tisztázni kéne, ahogy azt Erkki Tuomioja, a finn külügyi bizottság alelnöke is úgy fogalmazott, Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia" – mondta az Esti gyors keddi adásában Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. Az egykori diplomata és volt külügyi államtitkár szerint ugyanez a helyzet Svédország esetében is. Ezzel tisztában kellett lennie a magyar kormánynak is, akik nyilvánvalóan nyomás alá akarták helyezni a finn és a svéd kormányt. Utóbbi azért is nagyon fontos, mert Svédország tölti be az Unió soros elnökségét, így rajtuk is múlik, mikor kerül napirendre a Magyarországnak fenntartott pénzek esetleges folyósítása.

"Decemberben még úgy tűnt, hogy döntés várható a uniós forrásokkal kapcsolatban. Nyilvánvalóan ezért húzta el a kormány a ratifikációt – az utolsó, még hitelesnek vehető ígéretük szerint 2022. december 7-én történt volna ez meg. Aztán a Fidesz januárra, majd márciusra halasztotta a döntést, de közben időzavarba kerülétek, hiszen a magyar kormány semmit nem teljesített azért, hogy kedvező döntést kapjon az uniós pénzek ügyében" – foglalta össze a helyzetet a szakértő.

Hozzátette, az előkészítő tárgyalások során olyan javaslatokkal álltak elő, amelyekről előre tudható volt, hogy az Európai Bizottság nem fogadja el azokat. Így a döntés májusig, júniusig tolóhat.

Közben nagyon nagy nyomás nehezedig a NATO-tagság ügyében a kormányra, sőt, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában tárgyal nem sokára, amelyről sejthető, hogy valamilyen csereügylet is kilátásba kerül, aminek feltétele lehet a ratifikáció. Márpedig ha Törökország is ratifikálja a két ország csatlakozását, akkor Magyarország nagyon rossz helyzetbe kerül a NATO-ban is. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.03.07., kedd 18:16
Riporter: Kárpáti Iván