„Klubrádió
Esti gyors

A brüsszeli kűrök - Hardy Mihály jegyzete

12/01/2023 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Gulyás Gergely megpróbált azzal érvelni, hogy az Európai Bizottság, afféle politikai bűvésztrükkel, hirtelen és utólag rántotta ki az Erasmus-nyuszit a cilinderből. Ilyesmiről egyetlen szó sem esett a Navracsics-Varga miniszteri műkorcsolyapáros brüsszeli kűrjei során."

2023. január 12. Esti gyors-részlet (2023.01.12. Hardy Mihály jegyzete)
03:25
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a… szavahihetőségről? Tudják, arra gondolok, hogy valaki mennyire számít megbízhatónak. A szavai mennyire állnak összhangban az ismert valósággal, a tényekkel. Ha az illető például főállású szóvivő, netán kormánytisztviselő, akkor meg fokozottan magasak a követelmények vele szemben. Érthető okokból. Az egész ma délelőtt, a kormányszóvivői tájékoztató alatt, pontosabban annak második felében jutott eszembe, amikor a kevés megmaradt független újságíró kérdezte Gulyás Gergely minisztert, akinek volt szerencséje porrá égetni saját magát a sajtó nyilvánossága előtt.

Az ügy lényege, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette Magyarország alapítványokba kilopott… akarom mondani „kiszervezett” egyetemeinek részvételét a népszerű Erasmus és Horizont programokban. Mindaddig, amíg kormánypárti politikusok, miniszterek ülnek az irányító testületekben. Gulyás Gergely pedig megpróbált azzal érvelni, hogy az Európai Bizottság, afféle politikai bűvésztrükkel, hirtelen és utólag rántotta ki az Erasmus-nyuszit a cilinderből. Ilyesmiről egyetlen szó sem esett a Navracsics-Varga miniszteri műkorcsolyapáros brüsszeli kűrjei során. Gulyás szerint az Európai Bizottság nem mond igazat, amikor azt is szóvá teszi, hogy csorbul az egyetemek függetlensége, ha a kuratóriumokban kormánypárti politikusok kuksolnak, persze jó pénzért. Mint tudjuk, az egyetemi autonómia is közös európai érték, aminek a helyreállítását is kérik Brüsszelben a magyar kormánytól. Ez utóbbit próbálta meg letagadni, némi habogás kíséretében Gulyás Gergely.

Hát, a mutatvány nem sikerült. Azok a fránya újságírók (megjegyzem: csak a baj van velük, miért nem tanulnak a Magyar Nemzet vagy a Mandiner publicistáitól!) pedig előástak néhány tavaly októberi meg novemberi közleményt az Európai Bizottság honlapjáról. Ahol egyébként magyarul is megtalálhatók a dokumentumok, amelyekben feketén-fehéren szerepel, hogy a Bizottság kifogásolja a magyar egyetemek autonómiájának a csorbítását. Volt, aki fel is olvasta az idevágó passzust a közleményből a sajtótájékoztatón. Szinte szánalmas volt hallgatni, ahogy Gulyás Gergely miniszter vergődött, próbálta az ellenkezőjét bebizonyítani. Már majdnem megsajnáltam, annyira szánalmas volt a produkciója. Aztán rájöttem, hogy nem kell sajnálni, hiszen vaskos, hétszámjegyű fizetésért, szolgálati autóért meg költségtérítésért nyújtja ezt a harmadosztályú produkciót, a mi pénzünkön, vagyis az adófizetők pénzéből.

Ha megengednek itt egy szubjektív megjegyzést, akkor elmondom: elég sokáig voltam szóvivő ahhoz, hogy pontosan tudjam, ilyen mértékű hitelvesztésnél mi a teendő. Le kell mondani, örökre el kell tűnni a színről és soha többé nem lépni a nyilvánosság elé. Egy civilizált, európai országban. Döntsék el Önök, hogy vajon abban élünk-e…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023 január 12-i adásában hangzott el.