„Klubrádió
A lényeg

A fideszes egyetemi vezetők szerint csak félreértés az Erasmus stop

10/01/2023 07:17

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke, Böszörményi Nagy Gergely levelet írt a diákoknak, miután kiderült, hogy az Európai Bizottság felfüggeszti az európai diákprojekteket és utazásokat finanszírozó Erasmus programot Magyarországon, mert a kormány gyakorlatilag pártirányítás alá vette a legtöbb magyar egyetemet, és fideszes politikusokkal telerakott közalapítványok irányítása alá szervezte ki őket.

Tusványos – A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diák
 
Tusványos – A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diák
 
Tusnádfürdő, 2022. július 22. Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 22-én. MTI/Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
 

 

A köremailben Böszörményi - Navracsics Tibor miniszterhez hasonlóan - félreértésnek nevezi a döntés, írja a 444, és arról ír, hogy a MOME a modellváltás óta meghússzorozta sikeres EU-s pályázatainak, együttműködéseinek értékét. A hallgatók türelmét kérte, „élő kapcsolatban vagyunk az Innovációs és Kulturális Minisztériummal, reméljük, hogy néhány napon belül többet tudunk, ekkor azonnal tájékoztatni fogjuk az Egyetem polgárait”.

Magyarországon 21 egyetem került ilyen "kormánypárti" alapítványi kezelésbe, és több százmilliárd forintnyi állami pénzt lapátolták át hozzájuk. Az unió szerint ezeknek az alapítványi fenntartású egyetemeknek a működési modellje "nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk". Gyakorlatilag a kormánynak dolgoznak, szerveznek a kormányzatnak fontos rendezvényeket, és ha úgy adódik, politikai feladatokat is felvállalnak.

De magasrangú politikai tisztségviselők, miniszterek is bekerültek az alapítványok vezető testületeibe, a kuratóriumokban főként fideszes politikai kinevezettek ülnek, akik teljhatalmat élveznek az egyetemek irányításában, ezért a kiszervezett egyetemektől egyelőre megvonták a jelzett támogatást.