„Klubrádió
A lényeg

Navracsics reméli, hogy a Bizottság nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a kormánnyal esetleg fennálló vitájának árát

9/01/2023 17:13

| Szerző: Klubrádió

"Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó, és az Európai Bizottság nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét" - így kommentálta Navracsics Tibor miniszter, hogy hétfőn kiderült, az úgynevezett alapítványi fenntartású magyar egyetemeket egyelőre kihagyják az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből, például az Erasmus+-ból.

Az "alapítványi" vezetésű egyetemek nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból sem, ahogy arról mi is beszámoltunk a nap folyamán.

Erre reagált Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az RTL Híradójának; úgy fogalmazott: „Bízom benne, hogy csak félreértésről van szó, és az Európai Bizottság nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét”.

Navracsics Tibor hozzátette: a hivatalos tárgyalásokon soha nem volt szó arról, hogy az Európai Bizottság kockázatosnak találja azt, hogy aktív politikusok ülnek az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Navracsics – aki egyébként másodállásban a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke –, korábban azt mondta, nem kell távozniuk a minisztereknek a kuratóriumból, ez ugyanis nem feltétele az uniós pénzekről szóló megállapodásnak.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó)