„Klubrádió
A lényeg

Semmi baj, az oroszok és az üzbégek tárt karokkal várják a magyar diákokat

12/01/2023 09:39

| Szerző: Klubrádió

A nyilvánosság számára még ki sem derült, hogy baj lesz a jövőben az Erasmus-programokkal, de az alapítványi egyetemeken már orosz, valamint üzbég ösztöndíjlehetőségeket reklámoztak a diákjaik számára – írja a Magyar Hang.

A Miskolci Egyetem hallgatóinak például karácsony előtt pár nappal ajánlottak szamarkandi és moszkvai ösztöndíjlehetőséget. 

A szamarkandi „Silk Road” International University of Tourism and Cultural Heritage egyéves mesterpogramjára ezekkel a bónuszokkal várják a magyar diákokat: retúr repülőjegy turistaosztályon; havi 500 USD értékű ösztöndíj; havi 100 USD értékű kollégiumi lakhatási támogatás; 100 USD értékű utazási támogatás az Üzbegisztán ősi városaiba történő látogatásra, évente két alkalommal.

Az üzbég elnök Budapesten
 
Az üzbég elnök Budapesten.Fotó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

A másik decemberi üzenet így szólt: „Platonov Valery, az Orosz Nagykövetség tanácsosa levélben tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztériumot arról, hogy az orosz fél lehetőséget biztosít külföldi állampolgárok számára, hogy különböző szintű és időtartamú programok keretében a szövetségi költségvetés terhére, tehát ösztöndíj alapon, oroszországi egyetemeken tanuljanak.  

Az egyetem honlapjáról nem derül ki, mely fideszes politikusok vezetik az intézményt, de a Google segített: az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter – jegyezte meg a lap.