„Klubrádió
A lényeg

Oktatói Hálózat: a csapásért kizárólag a kormány a felelős

12/01/2023 08:27

"Az alapítványosított egyetemek részvételének felfüggesztése a Horizon Europe és az Erasmus+ programokban nagyon súlyosan érinti az érintett intézmények diákjait, oktatóit, kutatóit és egyéb alkalmazottait. Ezért a csapásért azonban nem az Európai Unió, hanem kizárólag a magyar kormány a felelős” - idézi a 444 az Oktatói Hálózat közleményét. A magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók alkotta független csoport szerint az Unió egyszerűen „érvényt szerzett annak a helyes elvnek, hogy nem átlátható működésű szervezetek kezébe közpénzt adni nem szabad.”

Az alapítványosítás Magyarországon megvalósult módját kezdettől fogva ellenzik, de úgy vélik, hogy a kialakult helyzetben is volna arra lehetőség, hogy az érintettek ne essenek el a két európai program által nyújtott támogatásoktól. Ehhez törvényváltozásra van szükség, méghozzá a következők szerint:

  • A kuratóriumi tagok mandátumának idejét korlátozni kell, és biztosítani kell elszámoltathatóságukat és leválthatóságukat.
  • Az új kuratóriumi tagok kiválasztásának és megbízásának eljárását nyilvánossá kell tenni, pontosan meghatározott etikai és törvényi feltételrendszer mellett, és biztosítani kell az egyetemek beleszólási lehetőségét.
  • Az aktív politikusoknak és az államapparátusban dolgozóknak azonnal távozniuk kell a kuratóriumokból.

Az EU-s programokból kirakott Szegedi Tudományegyetem kuratóriumi elnöke, Szabó Gábor állítása szerint ők most arra készülnek, hogy vészmegoldásként az egyetem saját forrásból biztosítja a hallgatóinak az ahhoz szükséges összeget, hogy külföldi egyetemen tanulhassanak, írja a Szeged.hu.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is arra készül, hogy "amennyiben ezek a források a jövőben nem állnak rendelkezésre a megszokott módon, úgy saját forrásból és hatáskörben dolgozza ki a MATE nemzetközi mobilitási programját", idézi a 24.hu az intézmény közleményét, amelyben Gyuricza Csaba rektor azt írta, "a MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga Egyetemünk számára szent és sérthetetlen" (...) A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles nemzetközi kapcsolatrendszerére, ismertségére, elismertségére és forrásaira alapozva megkezdte azon akciótervének előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+ program helyett saját, széleskörű nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki."

Az Orbán kormány első oktatási minisztere, Pálinkás József a Klubrádióban tarthatatlannak nevezte a kormány álláspontját Erasmus-ügyben.