„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pálinkás: Elgondolkodtatja és remélhetőleg cselekvésre készteti a diákokat az Erasmus felfüggesztése

11/01/2023 20:01

| Szerző: Klubrádió/szg

Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke szerint a kormány álláspontja tarthatatlan Erasmus-ügyben. Szerinte elgondolkodtatja és remélhetőleg cselekvésre készteti a diákokat az Erasmus felfüggesztése, és ha az egyetemi élet résztvevői is csatlakoznának a tanár-diák-szülő tiltakozásokhoz, akkor a kormány talán értene az erőből.

2023. január 11. Megbeszéljük / részlet, Pálinkás József (23.01.11.)
18:09
00:00

Az EB felfüggesztette az úgynevezett alapítványi fenntartású egyetemek (ezek kuratóriumaiban ülnek fideszes miniszterek is) részvételét az Erasmus+ és a Horizont programban. (Az Erasmus+ lényegében ugyanaz, mint amit korábban Erasmus néven ismertek sokan, a Horizont Európa pedig ezelőtt Horizont 2020 volt.)

Pálinkás Józsefet, az első Orbán-kormány oktatási miniszterét a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét kérdeztük erről, aki reméli, hogy a kormány megváltoztatja az álláspontját, mert „az álláspontja tarthatatlan”. Ha nem változtatja meg, akkor hosszú távon a 21 érintett egyetem tudományos kapcsolatai sínylik meg, amelyeket részben ezen programok keretében finanszíroznak, ugyanis a külföldi partnerek nem fogják keresni a magyarokat.

Szerinte három lépésre van szükség, ezek az összeférhetetlenségi szabályok világos megfogalmazása, az, hogy ne élethosszig, hanem határozott időre nevezzék ki a kuratóriumi tagokat, valamint a kiválasztási szempontok megváltoztatása. Hozzátette: ha azt mondják, hogy miniszter nem lehet tag, akkor lesz majd helyette államtitkár, ha az se, akkor jöhet a sógora. Azt kell elérni, hogy a tudományos élettel kapcsolatos döntéseket főként a tudományos élet képviselői hozzák. (Műsorvezetőnk megjegyezte, akár a „nagy tapasztalatú, nagytudású” Habony Árpád is bekerülhetne valamelyik kuratóriumba, hiszen formálisan ő nem tartozik a kormányhoz.)

Az Erasmus program évfordulója
 
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja sajtótájékoztatót tart a bizottság brüsszeli székházában 2017. november 30-án abból az alkalomból, hogy 30 évvel korábban indult meg az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus. Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
 

Pálinkás jelezte, ezeket nem is szereti kuratóriumnak nevezni, mert nem valódi alapítványi egyetemekről van szó, hanem állami egyetemekről, amelyeknél a döntéseket kiszervezték azoknak, akiknek jónak látták. Ez olyan, mintha a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége fölé helyeznének egy pártbizottságot – fogalmazott.

Ha a kormány visszalépne az EU elvárásainak megfelelően, akkor nem tudná irányítani az egyetemeket, de nem is ez a dolga – jelentette ki. Szerinte azért vannak miniszterek ezekben a testületekben, hogy a kormány beleszólhasson az intézmények működésébe (kinevezésekbe, szakok indításába) valamint azért is kell ez a kifizetőhely, hogy adják a nevüket hozzá. Szerinte egyébként a politikusok „nem csinálnak semmit” ezekben a pozíciókban.

Elmondta, nagyon szomorú amiatt, hogy diákok most esetleg elesnek támogatásoktól (ennek az Erasmusra van közvetlenebb hatása, a Horizontnál hosszabbak az átfutási idők). De hosszú távon ez óriási kárt és hitelvesztést okoz az országnak, és külföldi kollégák megkérdezik tőle, hogy „miért hagytátok ezt?”. A félelem és a „janicsárok” kellő megfizetése magyarázza, hogy az egyetemek – úgymond – szó nélkül belementek ezekbe az átalakításokba. Ezzel együtt voltak rábeszélések és fenyegetések, ez nem nagy titok – tette hozzá. A magyar oktatásnak újratervezésre van szüksége, de hogy ezt ki is mikor tudja megcsinálni, „ahhoz én már olyan sokat hozzátenni nem tudok” – fogalmazott.

Szerinte elgondolkodtatja és remélhetőleg cselekvésre készteti a diákokat az Erasmus felfüggesztése, ahogy az Akadémiát is felrázta a oktatásügyi tiltakozás, az elbocsátások. Ha a tanárok, diákok, szülők összefogásához az egyetemi hallgatók, oktatók is csatlakoznak, akkor talán a kormány is ért az erőből. Másból úgysem – tette hozzá Pálinkás József.

Az összeállítást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2023. január 11., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György