„Klubrádió
Esti gyors

Brüsszeli Erasmus és a nagyhatalmi álmok – Dési János j̶e̶g̶y̶z̶e̶t̶e̶ hangjátéka

9/01/2023 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Dési János mai jegyzete inkább hangjáték, mint olvasásra szánt szöveg, ezért erősen ajánljuk annak meghallgatását alább a lejátszó gomb megnyomásával.

2023. január 09. Esti gyors-részlet (2023.01.09. Dési János jegyzete)
05:08
00:00
Kedves elvtársak, akarom mondani, polgártársak, illetve, esetleg fajtársak. Jaj nem, ez a jövő heti beszédem megszólítása. Akkor testvérek! Magyarok, barátaim, földijeim, rómaiak. Illetve az sem jó, mert mi hunok vagyunk. Szóval, barátaim, fődijeim, hunok. Na.

Szóval a lényeg az, hogy akadnak problémák és gondok, mert ne tagadjuk, problémák még gondok a fejlett diktatúra építésének időszakában is akadnak, amelynek persze elsődleges oka, hogy az ellenség keze időnként beteszi a szőrös lábát a mi szépséges Kárpát-medencénkbe. Egyelőre szerencsére még nem a New York-i felhőkarcoló tetején megszerzett kis medencénkbe. De az elővigyázatosság sosem elég.

De száz szónak is egy a vége. A Kim Ir Szen Észak-Koreai Kormányprogram remekül halad – már kormánybiztos is kinevezésre kerül rövidesen. Egyes hírek szerint, amit persze most sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudnék, de hát értitek ugye? Az egyik legkitűnőbb, legönállóbb politikai tudóst, széles látókörű világfit, elméleti megalapozottságú birkózót szemelte ki a mi kis vezetőnk a feladatra: a nyúljás pacal atyját. Nem, nem a kokorászt, hanem Németh Szilárdot, de kérem, hogy ez maradjon köztünk, hiszen az Európai Unió kívánságára természetesen pályázatot írunk ki, több jelölt is lesz és legyen a végén meglepetés, hogy természetesen a legjobb, Németh Szilárd lesz a győztes. Kinek a feladata a külpolitikában leend, most hogy a rezsi már rendben van. Ha mondhatom így. Ott leend majd szerveznie, hogy na ne már az Egyesült Államok fújja itt a passzátszelet (a szellentéssel is el tudom mondani ezt a mondást, csak a hölgyike hallgatók kedvéért ugye, mert a gender nem engedi, hát értitek ugye ezt is).

Szóval, a lényeg, hogy Magyarország egyelőre középhatalom lesz, de a jövő héten a tervek szerint nagyhatalom. Erről éjszaka meg is jelenik egy rendelet a Magyar Közlönyben. És ugye egy nagyhatalom az nem hódol ám be senkinek, nyilván látták a remek Aranybulla filmet, amely megmutatta, hogy ha kell, akkor a két kezünkkel kaparjuk ki azt a nagyhatalmi státuszt. Szóval, se kelet se nyugat – de ha mégis, akkor már inkább kelet – oda hagyományaink útján, mint lopás, korrupció, megvesztegetés – egy kicsit könnyebb a beilleszkedés.

Szóval, lesz nagyhatalmú ország itten, tejjel-mézzel. Nagyhatalmú – és a címerállat persze nem a nagyhatalmú sündisznócska lesz, hanem valamilyen komoly, nagy és erős állat. A medve. Vagy a nyúl, amelyik a legerősebb állat az oroszlán után.

Vármegye van, főispán van – tehát a alapfelszerelések meglennének. Mészáros Lőrinc barátunk most alapít egy kacagány- és magyarnóta-üzemet, EU-s pénzből. mert ezekre nagy jövő vár.

Főispán, alispán, vármegye, deres, tized, jobbágy, kiskirály – ezek új nagyhatalmi szavaink a mi szótárunkban.

Az Erasmust is kihúzhatjuk, mert ez is a nagy politikai zsonglőrködés áldozata lett most egy kicsit. De nehogy már azt higgyék, hogy nekünk kell az a rongyos pénzük, amit idelöknek. Ráadásul Erasmus. Már a névadó is gyanúra ad okot. Bírálta a hatalmat, a felsőbbséget, A balgaság dicsérete című munkájában kikel az újgazdagok ellen, élesen kritizálva a semmittevő, semmihez nem értő gazdagokat. És itt álljunk már meg egy polgári szóra. Hiszen ha nem zárnak ki minket belőle, istenúgyse kilépünk. Ugyanis jó Mészáros Lőrinc, amikor Erasmus latin nyelvű olvasgatása közben idáig eljutott, hát nagyon felszökött a szemöldöke és a maga nyugodt, elegáns kimért stílusában a falhoz csapta a könyvet azzal, hogy kikéri magának, hogy a dollárbaloldal már itt is hazát árul, idegen zsoldban áll és őt cseszegeti ebben a könyvben is.

Ennyit akartam csak mondani nektek És most egy kis homárvacsora a díszvendégeknek.

Dési János jegyzete a 2023. január 9-i Esti gyorsban hangzott el.