„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Juhász Péter: Az Orbán-rendszer a lopásra van optimalizálva, és a beletörődés nem segít

29/12/2022 13:38

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Juhász Péter aktivista azt mondta, számára nem kérdés, hogy megéri-e korrupciós ügyekben nyomozni, feltárni valamit a NER működéséből, akkor sem, ha ennek sokszor nincs közvetlen következménye. Polt Péter legfőbb ügyészt "bűntársnak is hívhatnánk, mert neki semmi más feladata nincs, minthogy megakadályozza, hogy fideszes potentátok ellen eljárás induljon. Juhász egyetért Hadházy Ákossal abban, hogy a propagandagépezet megtörése az ellenzék elsődleges célkitűzése lehetne.  Ugyanakkor az ellenzék, persze más szinten, de hasonlóan kiszolgáltatott, mint egy közmunkás, függ a rendszertől.

2022. december 27. Reggeli Gyors részlet/ Reggeli Személy - interjú Juhász Péter 2022.12.27.
48:53
00:00

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének már az elnevezése is merő cinizmus

Rogán Antalról elhangozhat az az állítás, hogy bűnöző és bűnözőkkel üzletelt, de van-e ennek következménye? Lesz-e valaha eljárás, amelyben kivizsgálják a belvárosi ingatlanmutyikat? Juhász Péternek, aki abban az értelemben ma is politikus, hogy természetes számára közügyekkel foglalkozni, papírja van arról, hogy bűnözőnek nevezheti a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert. A bíróság szerint a nyilvánosságban is megjelent, jól dokumentált ügyek alapján megalapozottan lehet valakinek az a véleménye, hogy Rogán Antal bűnöző, a politikusnak pedig közszereplőként ezt el kell viselnie.

Azt, hogy a jól dokumentált ügyeknek valamilyen nyomozás, jogi eljárás legyen a következménye, mégsem várja senki – Juhász szerint azért, mert ez már nem jogállam. A vádhatóság feje Polt Péter legfőbb ügyész, akit "bűntársnak is hívhatnánk, mert neki semmi más feladata nincs, minthogy megakadályozza, hogy fideszes potentátok ellen" vagy a Fidesz politikai érdekeinek ellentmondó ügyekben eljárás induljon – mondta az Együtt volt elnöke.

A kormány ígéretei szerint független, korrupcióval foglalkozó Integritás Hatóság pedig "Rogán Antalhoz tartozik", ennél azért kevés viccesebb dolog van – állapította meg Juhász. És szerinte kérdés, hogy az Európai Unió a szervezet felállításával letudottnak tekinti-e a korrupciós kockázatok csökkentését, hiszen jelen állás szerint nem érkeznek meg a pénzügyi források, amíg a kormány nem teljesít további feltételeket.

"Orbánnál nyilván van egy tahó kivagyiság", bizonyítási vágy, hogy megmutassa, "én még ezt is megtehetem" – részben ezzel magyarázza Juhász, hogy sok esetben még törekvés sem látszik a korrupció leplezésére. "Egyszer pofára fog bukni ebben a kivagyiságban és ebben a nagy magabiztosságban". Az EU-ról is hosszú-hosszú évekig azt lehetett gondolni, hogy soha nem fog változni az álláspontja, most mégis úgy tűnik, "mintha megfogták volna". "Bár nagyon nagy bizodalmam nincs ebben, de mégiscsak egyszer eljut mindenki arra a pontra, hogy elege lesz" – vélekedett az aktivista.

A mai rendszer a lopásra van optimalizálva, és a beletörődés nem segít

Amikor az emberek úgy kalkulálnak, hogy "úgyis mindenki lop", az Juhász szerint rendkívül káros. Igaz, hogy "a mai rendszer úgy épül fel, hogy a lopásra van optimalizálva", ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének becsületes emberek tömegével az országban, csak azt, hogy nem ők érvényesülnek – véli Juhász.

Miközben az ellenzéki közbeszédben egyre hangsúlyosabban jelenik meg az az elképzelés, hogy a választók vagy beárazzák a korrupciót vagy egyszerűen nem érdekli őket, Juhász szerint korábbi kutatások alapján ez sem ilyen egyértelmű. Az embereket a saját szociális helyzetük vagy az élelmiszerek drágulása is érdekli, mégsem csökken a Fidesz támogatottsága. Azért nem, mert nem jut el megfelelő információ a választókhoz, a sikerpropaganda képes befedni ezeket a problémákat egy mázzal. Az emberek azt hiszik, hogy ők érzékelnek valamit rosszul, nekik nem sikerül jobban megoldani az életüket. Másfelől a propaganda a jellemzően védekezésképtelen bűnbakokat is kijelöli.

A propaganda akkor is szembejön, ha nem keressük

Igaz, hogy interneten elérhetőek a propaganda építette valóságon kívüli információk, de ahhoz, hogy valaki ezeknek utánamenjen kell egyfajta közéleti érdeklődés Arról viszont tudunk statisztikai adatokat, hogy "az állampolgárok 2 százaléka az, aki kifejezetten nyitott és érdeklődő a közéleti kérdések iránt" – hívta fel a figyelmet Juhász. A többiek valóságshow-kat néznek, zenei rádiókat hallgatnak és közben ezek alatt elhangzanak a hírek, amiket az MTI szolgáltat. Nekem van olyan ott dolgozó ismerősöm, aki elmondta, hogy "ott ma semmi más nem zajlik mint, hogy a Rogán-féle minisztériumból megjött anyagokat kell továbbítaniuk. Tehát effektív unatkoznak a Magyar Távirati Irodában ülő emberek, mert a kormányzati propaganda üzeneteit kell maximum átfogalmazniuk." A vidéki tévék és rádiók csak az MTI hírei alapján dolgozhatnak, mert ez van a médiatörvényben – vázolta Juhász.

Akár akarja valaki hallani a kormányzat üzeneteit, akár nem, a propaganda számtalan csatornán folyik egyszerre. Ha valakinek nincs kifejezett közéleti érdeklődése, nem mélyül el ebben, akkor honnan tudná, hogy melyik a hiteles hírforrás? Egy TV2 tegnap még az volt, ma már nem? Az Origo nagyon sokáig mértékadó hírportál volt.

Ráadásul a helyi illetve a megyei orgánumokban, amelyek eleve hitelesebbnek tűnnek az emberek számára, szintén a propagandát visszhangozzák. Iszonyatos mennyiségben érkezik a dezinformáció és az elbizonytalanítás. A sokak által ellenzékinek gondolt ATV vagy a Spirit FM is "ugyanúgy a Fidesz-propaganda részei, csak más a szerepük" – ott az ellenzéki szavazók elbizonytalanítása a cél – mondta Juhász.

 
Juhász Péter (kép: Facebook)
 
 

A rendszer a többi között a kiszolgáltatottságra épít

Az Orbán-rendszer nagyon sok tényezőből épült fel, sok elem segítette a megszilárdulását. A propaganda is csak egy része a rendszernek, és sok esetben van is rá fogadókészség. Az emberek ki vannak szolgáltatva a helyi oligarcháknak, számít, hogy jobban tudnak-e élni, ha belesimulnak az elvárt gondolkodásba. Hányan lehetnek a közmunkások között, akik nem fejezik ki a véleményüket, mert ha megtennék, másnaptól nem lenne munkájuk? – tette fel a kérdést.

A kiszolgáltatottság az ellenzéket is jellemzi. "Ahogy a közmunkás meg van véve azzal, hogy legalább van munkája és ettől jobban érzi magát", úgy az ellenzéki térfélen politizálók között is vannak, akik azt mondják, hogy legalább megvan a bizottsági helyük, vagy, hogy nem kell nagyon pattogni, mert elveszhet a pozíció, amit a fideszes polgármester adott. Az, hogy az ellenzék kontraszelektált, a rendszer működéséből következik. Kevesen vannak, akik az ország érdekeit a személyes vagy a pártérdekek elé helyeznék. Azoknak viszont, akik szeretnének tenni valamit, a monolit kommunikációs környezet megtörésén kellene először dolgozniuk – értett egyet Juhász Hadházy Ákossal, aki ezt nevezte meg az egyik legfőbb célkitűzésnek az ellenzék számára.

Megéri-e közügyekkel foglalkozni ilyen körülmények között?

Felmerül a kérdés, hogy a leplezetlenül korrupt és cinikus rendszerben, ahol mindent beborít a sikerpropaganda, a politikai ellenfelek – ahogy Juhász is – lejáratókampányok áldozatai lesznek és csekély arányban van egyáltalán következményük a feltárt ügyeknek, megéri-e közügyekkel foglalkozni.

"Én azt vallom, hogy kötelessége mindenkinek megtenni, ami a tudásából rendelkezésére áll. Nem mérlegelési kérdés, hogy megéri vagy nem." - mondta Juhász. "A közösségünkért muszáj tennünk és a "muszáj" nem egy kényszer, hanem egy belső drive. Én akkor tudom jól érezni magam, ha a környezetemben is jól érzik magukat az emberek. Ez a környezet lehet a családi környezet is, lehet a társasház, ahol lakom, a kerület, a város, az ország, a világ". Szerinte a közösségek hagymahéjakként épülnek körénk és persze, az ember először a belsőbb héjakkal törődik, de számára természetes, hogy amint jut rá energia, a külsőbbekkel is elkezd intenzívebben foglalkozni. Most is ez a helyzet, úgy tervezi újra aktívabb lesz a közéletben, bár a pártpolitika továbbra sem érdekli.

Juhász azt is elmondta a Reggeli Személyben, hogy jelenleg milyen ügyek feltárásának látja értelmét, de arról is mesélt, hogyan hívta meg a TV2 a párjával egy reality show-ba, miközben folyamatosan nyeri a pereket a Tények ellen.

A cikk elején található lejátszóra kattintva meghallgatható, Youtube-on pedig meg is tekinthető a teljes beszélgetés.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2022.12.27., kedd 9:00
Riporter: Dési János