„Köszönjük,
Reggeli gyors

"Az EB egyszerre játssza a jó és a rossz zsaru szerepét"

23/12/2022 09:25

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egészen biztos abban Martin József Péter, hogy a kormány megpróbál majd trükközni, látszatintézkedésekkel hitegetni az EU-t, és propagandával uszítani a lakosságot Brüsszel ellen, de ez a játszma még nem dőlt el. A Bizottság azzal, hogy a feltételek teljesüléséhez köti a pénzek folyósítását, kényszerhelyzetbe hozza a kormányt, amelynek nagyon nagy szüksége lenne az uniós forrásokra – véli a Transparency International ügyvezető igazgatója.

2022. december 23. Reggeli gyors - részlet 22.12.23. Martin József Péter
13:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött – a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő, 2021-2027 között érvényes kohéziós politikára vonatkozó – partnerségi megállapodást.

"A kormány hurráoptimista állításai nem állják meg a helyüket, nagyon szigorú feltételekhez kötötte a bizottság az uniós pénzeket" – mondta a Klubrádiónak Martin József Péter. A Transparency International ügyvezető igazgatója kitért arra is, hogy az Európai Unió jelenleg mintegy 5 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg folyósítását blokkolja, azzal a kitétellel, hogy ehhez az összeghez hozzáférhet Magyarország, ha a meghatározott és elvárt feltételeket teljesíti.

A Magyarország számára fenntartott kohéziós támogatás 22 milliárd euró, ebből 6,2 milliárd euró sorsa attól függ, hogy teljesíti-e a kormány a korábban meghatározott 17 korrupcióellenes vállalást, amelyről a Bizottsággal megállapodtak, valamint azt a négy, úgy nevezett horiziontális feltételt, amelyekkel a jogállamiság tágabb feltételeit rendezheti a kormány.

  • Magyarország úgynevezett gyermekvédelmi, a köznyelvben homofób-törvényének rendelkezései, valamint
  • a tudományos élet szabadságát
  • és a menedékjogot

érintő súlyos kockázatok konkrét és közvetlen hatást gyakorolnak az Európai Unió Alapjogi Chartájának való megfelelésre három kohéziós program és a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap egyes specifikus célkitűzéseinek végrehajtása során. Az uniós testület negyedikként az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos hiányosságokat is megemlíti. Ezeket kell rendeznie a kormánynak.

Abban Martin egészen biztos, hogy a kormány megpróbál majd trükközni, látszatintézkedésekkel hitegetni az EU-t, és propagandával uszítani a lakosságot Brüsszel ellen, de ez a játszma még nem dőlt el. Annál sem inkább, mert a magyar GDP 10 százalékát meghaladó jelentős összeg sorsa bizonytalan. "Ez egy tartós meccs lesz a Bizottság és a magyar kormány közt" – tette hozzá. Szerinte a jóindulat megvan az EB részéről, de azzal, hogy a feltételek teljesüléséhez kötik a kifezetéseket egyértelművé tette, hogy nem enged többé a magyar kormánynak. "A bizottság egyszerre játssza a jó és a zsaru szerepét" – foglalta össze.

Ágh Attila politológus a Megbeszéljük... korábbi adásában úgy fogalmazott, ha az Orbán-rezsim a feltételekhez kötött uniós források helyett máshonnan, magasabb kamatú hiteleket venne inkább fel, öngyilkosságot követne el, mert összeomláshoz, államcsődhöz vezetne. Ennél a kormány számára is jobb lenne az, ha az Európai Unió feltételeit teljesítve lépésről lépésre meghátrálna.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Martin József Péterrel
2022.12.23., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert