„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ágh: A kleptokrácia öngyilkossága lenne, ha nem az uniós pénzeket választaná

21/12/2022 15:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ha az Orbán-rezsim a feltételekhez kötött uniós források helyett máshonnan, magasabb kamatú hiteleket venne inkább fel, Ágh Attila szerint öngyilkosságot követne el, mert összeomláshoz, államcsődhöz vezetne. Ennél a kormány számára is jobb lenne az, ha az Európai Unió feltételeit teljesítve lépésről lépésre meghátrálna.

2022. december 21. Megbeszéljük - részlet 22.12.21. Ágh Attila
13:44
00:00

 

Gyászjelentés az autokráciáról címmel megjelent írása okán beszélgetett Ágh Attilával a műsorvezető, Bolgár György. A politológus, filozófus, egyetemi tanár több alkalommal felvetette az Orbán-rendszer összeomlását. Nem sokkal a választásokat követően arról beszélt, hogy szerinte az Európai Unió felébredt, büntetéseket léptet életbe a rezsimmel szemben, és a források megcsappanása belső ellentmondások kiéleződéséhez vezet, ami az "oligarchák háborújához vezet". Júliusban arról beszélt, hogy az Orbán-rezsim még "élvezi a válságot", és mindent megtesz, hogy fenntartsa hatalma alapját képező fenyegetettséget, de a mindenkit érintő összeomlás egyre közelebb kerül.

"Az Európai Unió három dokumentumban 250 oldalon fogalmazta meg az Európai Unió az egyes magyar társadalmi területek összeomlását, működését akadályozó tényezők és mit kell elvégezni ahhoz, hogy Magyarország működőképes állam legyen" – foglalta össze a politológus. "Ha ez nem gyászjelentés, akkor micsoda?" – tette fel a kérdést.

Ez azt jelenti, hogy a magyar társadalom minden területén alapos vizsgálatot végez az Európai Unió, mielőtt bármilyen összeget folyósítana. Ez csak akkor történhet meg, ha az általuk várt alapvető reformok megtörténnek. "Erős túlzással ugyan, de nagyon is elképzelhető, hogy egyetlen eurónyi támogatást sem kapunk, mert nem csinálja meg a kormány, amit az Unió elvár, vagy lépésről lépésre hátrálnia kell, és ez fokozatosan meggyengítené a rezsimet."

Ha az Orbán-rezsim a feltételekhez kötött uniós források helyett máshonnan, magasabb kamatú hiteleket venne inkább fel, Ágh Attila szerint öngyilkosságot követne el. Méghozzá két irányból.

"A kleptokrácia fenntartása óriási összegeket követel" – jegyezte meg. Hozzátette, mivel Magyarország jelenlegi formájában nem működőképes, nemzetközileg nem versenyképes, nyeli a pénzt. Ha pedig magas kamatú hiteleket kénytelen felvenni, akkor előbb-utóbb államcsőd következik be. Állítása szerint a lakosságra fordított összegek (közegészségügy, közoktatás) a GDP-hez viszonyítva 2010 óta folyamatosan és radikális mértékben csökkennek. Ez ugyancsak összeomlást eredményez egy másik oldalról. Öszességében "még keservesebb jövőt" jelent a szakember szerint az Orbán-rezsim számára, ahhoz képest is, ha szép lassan meghátrálna.

Az Európai Unió kimondatlanul tudomásul vette, hogy Magyarország zárt autokráciának minősül, és tökéletes elnyomó rendszerből sok apróbb, de szigorú feltételek mentén igyekszik visszatéríteni a részleges autokráciák közé, mint amilyen például Lengyelország is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ágh Attilával
2022.12.21., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György