„Klubrádió
A lényeg

Jóváhagyta az EB a magyar kohéziós tervet

22/12/2022 12:43

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyarországgal kötött – a helyreállítási tervhez és a jogállamisági feltételrendszerhez kötődő, 2021-2027 között érvényes kohéziós politikára vonatkozó – partnerségi megállapodást.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar partnerségi megállapodást és az operatív programokat. Előbbi nagy vonalakban vázolja, hogyan költené el a kormány a 2021-2027-es uniós költségvetésből a Magyarországnak szánt mintegy 22 milliárd eurónyi (nagyjából 9000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, az operatív programok pedig ezt részletezik egy-egy nagyobb téma, cél szerint – írja a Telex.

A jóváhagyás nagyon fontos lépés a pénz elköltéséhez és ahhoz, hogy 2022-ben ne veszíthessünk belőle véglegesen, ugyanakkor a jelentős részét továbbra sem tudja lehívni a kormány.

Ennek részben az az oka, hogy a múlt héten – Magyarország és Lengyelország ellenzésével – a tagállamok megszavazták, hogy hazánkban sérül a jogállamiság, ami az uniós költségvetési források elköltését is veszélyezteti. A döntéssel a most jóváhagyott hétből három operatív program 55 százalékát függesztették fel mintegy 2600 milliárd forint értékben.

A megállapodás részeként az igazgatási kapacitás, az átláthatóság és a korrupció megelőzésének megerősítése mellett éghajlatvédelmi és digitális átállást segítő beruházásokat finanszíroznak.

Korábban a Klubrádiónak azt mondta Ágh Attila politológus, hogy az Európai Unió kimondatlanul tudomásul vette, hogy Magyarország zárt autokráciának minősül, és tökéletes elnyomó rendszerből sok apróbb, de szigorú feltétel mentén igyekszik visszatéríteni a részleges autokráciák közé, mint amilyen például Lengyelország is. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a kormány valóban hajlandó apróbb engedményekre az uniós források reményében.