„Klubrádió
Reggeli gyors

Nicsak, ki trollkodik Brüsszelben már megint!

23/12/2022 09:46

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor lecsapott az EP alelnökét érintő korrupciós botrányra, azt állítja, hogy az EU korrupcióellenes politikája megbukott, és már ott tart, hogy az EP-t fel kell oszlatni, amit az Orbánt régen ismerők a szemüket forgatva fogadnak: éppen ő beszélt korrupcióról? Nem csak a korrupció és a jogállami feltételek megsértése, hanem a szexuális kisebbségek elleni hozzáállás is problémája az EU-nak Magyarországgal. Mit gyárt majd a cseh Colt Magyarországon? Nemzetközi lapszemle.

2022. december 23. Lapszemle 20221223/Csernyánszky Judit
05:30
00:00

Orbán ismét trollkodik Brüsszellel, amikor arról beszélt az EP-ben kitört korrupciós ügy kapcsán, hogy az Európai Parlamentet fel kell oszlatni – írja a Politico. Az Európai Parlament egyik alelnökének korrupciós ügye alapján Orbán azt állítja, hogy az EU korrupcióellenes politikája megbukott. A magyar kormányfő szerint a parlament megszüntetése lehet a közbizalom visszaállításának egyedüli módja, és azt az áthidaló javaslatot fogalmazta meg, hogy a nemzeti parlament megválasztott képviselőből kell összeállítani az Európai Parlamentet, amely felett a nemzeti parlamenteknek kell átvenniük az ellenőrzést.

 
Orbán Viktor miniszterelnök és Tiborcz István, a milliárdossá vált vejpálinkáznak
 

 

A cikk rögtön meg is jegyzi, hogy Orbán kormánya évek óta az Unió célkeresztjében van a demokratikus intézményeket leromboló illiberális politikája miatt.

Orbán szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján elhangzottakból az Arkansasi Democratic Gazette, idézve Justin Spike-ot, az AP amerikai hírügynökség tudósítóját, azt emelte ki hogy „a mocsarat le kell csapolni”: Mondja ezt az a populista kormányfő, akinek a kormányát az Unió kiterjedt korrupcióval és a demokratikus normák megsértésével vádolja. Akinek kormányától, és az országtól is épp ezen indokok miatt az EU megvont 12,7 milliárd eurót, mert Magyarországon nem demokrácia van, hanem hibrid választási autokrácia. Orbán lépéseit tovább sorolva arról is írnak, hogy tovább növeli a feszültséget Brüsszel és Budapest között, és hogy folyamatosa Oroszország érdekében lobbizik.

Orbán, akit a lap Putyin egyik legközelebbi szövetségesének nevez az EU-ban, a sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem fog több szankciót megszavazni a Kreml ellen a jövőben. [Miközben állítása szerint egyet se szavazott meg, hanem nem vétózott - A szerk.] Minden idegszálával arra koncentrál, hogy ismét pénzt szerezzen az Uniótól, hisz a magyar gazdaság bajban van. Európában itt a legmagasabb az infláció, az euróhoz képest pedig a forint 10 százalékot veszített egy év alatt.

Brüsszel mindaddig visszatartja a magyaroknak szánt, 2027-ig előirányzott uniós kohéziós alapokat, amíg az igazságszolgáltatás függetlenségét visszaállító reformokat végre nem hajtja és a jogállamot vissza nem építi, írja a Financial Times. Az adófizetők pénzének útja ugyanis követhetetlen, a források szétosztása igazságtalan. Sőt az EU bizonyos támogatásokat befagyasztja a kisebbségek elleni, elsősorban a szexuális kisebbségek elleni jogsértések miatt. Az írás számba veszi a múlt héten megcsonkított Covid-féle helyreállítási alap ügyét is, amit az ígért reformok végrehajtásának függvényében folyósítanának.

Navracsics Tibor minisztert idézik, aki szerint elérte a célját, mert az év végére minden egyezség megköttetett az uniós alapokhoz való hozzájutásról. Az újság meg szerette volna kérdezni, hogy miért nem utalt a jogállami feltételek nem teljesítése miatti pénzmegvonásokra, de a miniszter nem válaszolt.

Az ukrán Hibrid Háborús Elemző Csoport elemzésében a magyar kormányzati bombás óriásplakátokon, az oroszokat segítő szankciós nyomásgyakorlásokon, a kormányzati illetve a szélsőjobboldali kormányszimpatizánsok kijelentésein keresztül mutatja be, hogyan támogatja a magyar kormány az orosz agressziót Ukrajnában, és hogy a kárpátaljai magyarokért érzett felelősségbe burkolva nacionalista érzelmeket korbácsolnak fel.

Az egykori amerikai, ma már cseh Colt fegyvergyártó üzemet létesít Magyarországon, miután az N7 magyar állami holding 49%-os részesedést vásárolt a Colt Cz Csoportban – írja a Market Sreener pénzügyi szaklap. A két cég közösen megy a tőzsdére Colt CZ Hungary néven. A magyar hadsereg számára fegyvereket gyártó cégnek még számos engedélyt kell beszereznie a működéséhez, Jan Drahota elnök-vezérigazgató pedig háláját fejezte ki a magyar kormánynak, hogy őket választotta partnerül, amit az elmúlt három év remek stratégiai együttműködése is visszaigazol.

A kiskunfélegyházi üzemben négy féle fegyvert gyártanak majd, kétféle pisztolyt, karabélyt és BREN 2 gépkarabélyt, ami az AK-63-asok váltótípusa.