„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán álomforgatókönyve az EP korrupciós ügy: ki emlékszik már a nyárra?!

16/12/2022 11:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor álomforgatókönyve valósult meg, amikor az őt legjobban támadó Európai Parlament egyik vezetőjét vezették el bilincsben a belga hatóságok, mondta Ligeti Miklós, a korrupcióellenes szervezet vezetője a Reggeli gyorsban. Megteheti, hiszen kevesen emlékeznek arra, hogy nyáron pont az EP-vagyonnyilatkozati rendszere mellett érvelt, ami lehetővé tette a korrupciót. De mi történt Strasbourgban és Brüsszelben? 

2022. december 16. Reggeli gyors - részlet 2022.12.16. Ligeti Miklós
09:29
00:00

Nem ez az első korrupciós botrány, ami megrázza az EU-t. Most éppen az Európai Parlament alelnökét, vagyis már csak volt alelnökét, Eva Kailit vette őrizetbe a belga rendőrség. Ligeti Miklós szerint azért fordulnak elő ilyen esetek, mert az Európai Parlament "nagyon lazán szabályozza a képviselők lobbikapcsolatait". Tehát azt, hogy miképpen működhetnek együtt "az érdekérvényesítőkkel", és ezt súlyosbítja "a nagyon felületes vagyonnyilatkozati szabály is", ami "csak kis mértékű átláthatóságot és őszinteséget követel meg a képviselőktől". 

Korrupciós ügy az Európai Parlamentben
 

 
Brüsszel, 2022. december 14. A belga rendőrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euro készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként. MTI/AP/Belga rendőrség
 

 

Ebből következően az, aki befolyást akar szerezni, "nyilván kihasználja ezt a helyzetet". Esetünkben Katar az, ami kihasználta, és imázsjavító megszólalásokért cserébe jelentős készpénzzel segítette az EP egyik (már csak volt) alelnökét. Kailire a belga rendőrség csapott le.

Ligeti szerint ez a normális demokráciákban, ahol van normális rendőrség az ilyen ügyek előbb vagy utóbb lebukáshoz vezetnek. Ráadásul szerinte Kaili nem is nagyon óvatoskodott, tagja volt annak a  képviselőcsoportnak, ami az EU-arab-ügyeket intézte, így "könnyű lobbicélponttá vált Katar számára".

Hogy miért kellett Katarnak lobbiznia, arra Ligeti szerint a futballvilágbajnokság a magyarázat, hiszen vesztegetésekkel szerezte meg a rendezés jogát, az építkezések és a rendezés is szörnyű emberi jogi körülményeket teremtettek. A világbajnokság miatt ugyanakkor mindenki árgus szemekkel vizsgálta, hogy hogyan élnek ott a vendégmunkások, és Ligeti szerint úgy éltek ott, mint egy 19. századi amerikai rabszolgatelepen. Nagyon sokan meghaltak az építkezések közben, ami megtépázta Katar nimbuszát, ezért megpróbáltak néhány "baráti szót, megfelelő helyről elmondott mondatot+ megvásárolni "pénz nem számít alapon". Ligeti szerint erre a szerepre Eva Kaili és szakértői csapata volt a legalkalmasabb: "mint egy rossz kémfilmben, táskában, eurótízezres kötegekkel bukott meg a görög képviselő" - mondta a Transparency jogi igazgatója.

Kaili "megdolgozott a pénzéért", hiszen a felszólalásaiban tényleg igyekezett tisztára mosni Katart. Olyanokat mondott, hogy Katar a munkajogok éllovasa, eltörölte a kafalát (iszlámista jog a külföldi bevándorlókkal kapcsolatban) és hogy bevezette a minimálbért. Ligeti szerint mindez meg is magyarázza, hogyan bukhatott le: "ha egy felelős ember szájából ilyen mondatok hangzanak el, először azon kell elgondolkodni, hogy megkattant, majd megvizsgálni kell, ki tartja sakkban vagy pórázon, mert szerinte magától épeszű ember ilyen nem állít".

"Túltolta a biciklit".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Kaili a saját családtagjait szakértőként alkalmazta, így az EU-ról lehúzható közpénz is a családi kasszában landolt.

A magyarországi párhuzamokkal kapcsolatban Ligeti a szerinte "végtelenül cinikus Orbán magatartására" hívta fel a figyelmet. Az még belefér szerinte, hogy Orbán véleményformálás miatt az üggyel kapcsolatban gúnyoros kommenteket, mémeket tesz közzé, hiszen tényleg az a helyzet, hogy a magyar kormánnyal szemben a legradikálisabb jogállamisági kérdéseket képviselő Európai Parlament egyik vezetőjét kapták el: "akasztják a hóhért, készpénzes korrupción kapták", ami Orbán számára az "álomforgatókönyv", de Ligeti emlékeztetett arra is, hogy a magyar parlament a nyáron meg pont ezt az Európai Parlamentben alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszert vezette be, és akkor az ezt kritizáló álláspontokat trollkodták meg. A magyar politikus tehát ezt kihasználja, mivel arra úgyis csak nagyon kevesen emlékeznek, hogy "pár hónapja még még az ellenkező irányba próbált az EP vagyonnyilatkozati rendszerével érvelni".

A Transparency International már 2014-ben és a 2019-es EP-választás előtt tízpontos reformlistát javasolt, és ez "a minimum szabályrendcsomag" éppen a vagyonnyilatkozatokra, a lobbikapcsolatok bevallására és a szakértői pénzek szétosztására vonatkozott.