„Klubrádió
A lényeg

Befagyasztották a korrupcióval vádolt görög EP-alelnök vagyonát

12/12/2022 13:56

| Szerző: Klubrádió

A belga ügyészség azzal vádolja, hogy érintett a vesztegetési botrányban, amelynek középpontjában Katar és több magas rangú európai szereplő áll.

A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög politikust, az Európai Parlament alelnökét, hazájában pedig a mai napon fagyasztották be vagyonát. A vád korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel. A befagyasztás a képviselő rokonainak bankszámláit, megtakarításait és vállalatait is érintik.

 
Eva Kaili Forrás: Facebook
 

 

A hétvége folyamán Roberta Metsola az Európai Parlament elnöke azonnali hatállyal felfüggesztette a politikust alelnöki tisztségéből, amelyet január óta töltött be, miután a belga ügyészség azzal vádolta meg, hogy érintett a Katarhoz kapcsolódó vesztegetési botrányban. A hatóság szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az EP több magas rangú tagját. A vádlottak közül azonban egyelőre csak Kaili nevét hozták nyilvánosságra. A parlament a héten tárgyalhat a felmentéséről, de a botrány a mai plenáris ülésen is téma lesz, mivel sokkalta a képviselőket – jegyezte meg a 24.hu.

Orbán Twitteren egy régi mém újramelegítésével reagált a fejleményekre, arra célozva, hogy az EP előbb a saját háza táján söprögessen és utána aggódjon a magyarországi korrupció miatt.