„Klubrádió
A lényeg

Korrupciógyanú miatt felfüggesztették az Európai Parlament egyik alelnökét

11/12/2022 16:44

| Szerző: Klubrádió

Vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög EP-képviselőt, az Európai Parlament korábbi alelnökét és további három gyanúsítottat egy katari korrupciós ügyben – közölte az MTI belga ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. A tisztségéből végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen szavaz.

A belga rendőrség pénteken 14 különböző helyszínen tartott házkutatást és négy embert vett őrizetbe (köztük volt Eva Kaili is) Brüsszelben és környékén egy Katar brüsszeli lobbitevekénységét vizsgáló, korrupciós ügyben. A belga ügyészség azzal gyanúsítja az Öböl-menti országot, nagy összegeket fizetnek vagy nagy összegű ajándékokat ajánlanak fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő személyeknek, hogy így befolyásolják az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit.

A 44 éves Kaili egykori görög televíziós műsorvezető, 2014 óta európai parlamenti képviselő. A görög szocialista párt, amelynek Kaili a tagja volt, már péntek este bejelentette a politikus kizárását.