„Klubrádió
A lényeg

Ukrán külügyminiszter: Amíg Orbán hatalmon van, semmi sem változik a magyar-ukrán viszonyban

30/12/2022 14:58

| Szerző: Klubrádió

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a The Interviewer Youtube-csatornának beszélt a magyar miniszterelnökről is. Azt mondta, szerinte Orbán Viktor már oldalt választott és ezzel nem lehet mit tenni. 

Kiemelte, hogy próbálta rendbe hozni az ukrán-magyar kapcsolatokat, amire kezdetben Szijjártó Péter is vevőnek tűnt, ám a február 24-i orosz támadás óta Szijjártó maradt az egyetlen uniós külügyminiszter, akivel egyszer sem tudott egyeztetni. „Azt hiszem, ez a tény magáért beszél” – jelentette ki Kuleba.

Amíg Orbán Viktor hatalmon van, semmi sem fog változni a magyar-ukrán viszonyban – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a The Interviewer Youtube-csatornának adott egyórás interjújában. Dmitro Kuleba azt is hozzátette, hogy szerinte Orbán már oldalt választott és ezzel nem lehet mit tenni.

A hvg.hu, amely szemlézte az interjút, közölte azt is: az Orbánra és Szijjártóra vonatkozó rész 31:10 környékén jön, de a kérdéses részletet az Interfax ukrán hírügynökség is közölte angol nyelven.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a nemzeti kisebbségek jogait garantáló törvényt. Az elmúlt években Ukrajnában olyan oktatási és nyelvtörvényt fogadtak el, amelyek célja az érintett kisebbségek szerint anyanyelvük kiszorítása a közéletből. A nemzeti kisebbségek jogainak megsértését kifogásolta a román, a bolgár és a magyar parlament is.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt)