„Klubrádió
Esti gyors

Úgy szankcionál az Európai Bizottság, hogy az az embereknek is fáj

10/01/2023 11:51

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus programot az alapítványi egyetemeken, de ennél nagyságrendekkel több forrást veszít a felsőoktatás a Horizont Európa programból történő kizárással. Ebből lehetett eddig kutatásokat finanszírozni  - mondta Máté András, az Oktatói Hálózat tagja a Klubrádiónak.

2023. január 10. A lényeg részlet Máté András 2023. 01. 10. 8:00
01:28
00:00
A Fidesz-közeli alapítványoknál hitetlenkedve fogadták, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus programot az általuk irányított egyetemeken. Ez 21 intézményt érint Magyarországon. Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense a Qubit.hu-nak úgy nyilatkozott: ezek után egyáltalán nem éri majd meg alapítványi egyetemen tanulni vagy kutatni, olyan mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra.

Máté András nyugalmazott egyetemi docens, az Oktatói Hálózat tagja az Esti Gyorsban elmondta a Horizont Európa program felfüggesztése, amivel eddig kutatási pályázatokat finanszíroztak jelentősebb probléma az Erasmus leállításánál. "Nagy kaliberű, az Erasmusnál két nagyságrenddel nagyobb kutatástámogatási programról" van szó, a ráfordítás igényes tudományágaknál nagyon megnehezülhet a munka. Máté András hozzátette, hogy az Európai Bizottság "nem tudja úgy szankcionálni a magyar kormányt, hogy az a magyar népnek ne fájjon". 

A hallgatók legfőbb érdekképviseleti szerve, a HÖOK mielőbbi megoldást sürget: a következő 2-3 hónapban meg kellene állapodnia a kormánynak és az Európai Bizottságnak, ahhoz, hogy a következő tanév szerződéseit még időben megköthessék. A felelősség kérdésében nem akarnak állástfoglalni.