„Klubrádió
A lényeg

Atombombával ér fel a felsőoktatásnak, ha vége az Erasmusnak

10/01/2023 09:00

Az Erasmus programot felfüggeszti Magyarországon az Európai Unió, mert az Orbán-kormány tucatnyi egyetemet "alapítványi" kezelésbe adott át, de azoknak az alapítványoknak a kuratóriumát a saját kádereivel töltötte fel, akik aztán több százmilliárd értékben kaptak állami vagyont, aminek elköltéséről maguk dönthetnek. Ez összeférhetetlen az EU szerint.

A magyar egyetemek és diákok megdöbbentek, hogy nem tudnak az évente tízezerszámban finanszírozott programban részt venni jövőre, ha a kormány nem változtat a gyakorlatán.

A Qubit.hu több egyetem oktatóját is megkérdezte, mi várható. "Szép számmal akadtak olyanok is, akiket olyannyira sokkolt a hír, hogy első nekifutásra hírlapi kacsának, újságírói tévedésnek hitték" - írja a lap.

Volt, aki szerint az uniótól nem volt szép húzás, ha a magyar politikai vezetés hibáiért a rendszernek amúgy is kiszolgáltatott diákokat és a tanárokat büntetné. Egy másik oktató szerint ezzel az érintett egyetemek kiiratkoznának az európai körforgásból, mert a döntés nemcsak az alapítványokba kiszervezett egyetemek diákjait érintené, hanem többnyire fiatal, a pályájuk elején járó oktatók százait is, akik amellett, hogy részt vettek a vendégoktatói programokban, külföldi tapasztalatokat gyűjtöttek, nemzetközi kapcsolatokat építettek.

Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense pedig azt mondta, „ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra. Ha megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást 20-30 évvel ezelőtti állapotba veti vissza.”

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora pedig azt írta a Qubitnek, hogy „mi is a sajtóból értesültünk erről, és ameddig hivatalos állásfoglalást nem kapunk például a Tempus Közalapítványtól, avagy a fenntartótól, addig nem tudjuk mi és hogyan érint bennünket pontosan… Örömmel mondanék többet, de jelenleg nem tudok.”