„Klubrádió
A lényeg

Erasmus-ügy: az Európai Bizottság cáfolja Navracsicsot

10/01/2023 20:56

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság dokumentummal cáfolja Navracsics Tibor minisztert, szerintük már tavaly évközben jelezték, hogy aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Amint mi is beszámoltunk róla, levélben fordul Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter két uniós biztoshoz, hogy választ kapjon arra, az mi a gondja az európai bizottságnak az alapítványi egyetemekkel, miután az Erasmus+ programból kizártak 21 felsőoktatási intézményt, amely magánalapítványi formában működik. A miniszter szerint az uniós döntés következménye az lesz, hogy a nem alapítványi egyetemek diákjai részt vehetnek az Erasmus-programokban, az alapítványiak nem – ez pedig Navracsics Tibor szerint diszkriminatív.

Az Európai Bizottság szóvivője ezzel szemben az RTL Híradónak cáfolta a minisztert, megmutatták azt tavaly november 20-án kelt dokumentumot, amelyben a magyar kormány intézkedéseit értékelték. Ebben azt írják, hogy a kormány javaslatára a parlament elfogadott ugyan új összeférhetetlenségi szabályokat a közérdekű vagyonkezelő alapítványokra, de a magas rangú politikai tisztségviselőket nem zárták ki a kuratóriumokból, szemben a tárgyalásokon a Bizottság által megfogalmazott kéréssel. 

Az Európai Bizottságnál hangsúlyozták, hogy elégtelennek tartják a magyar kormány intézkedéseit ebben a kérdésben.

A testület a Szabad Európának is megerősítette, hogy már korábban jelezte a magyar kormánynak: aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban. A korrekciós lépésre a kormány ígéretet tett, meg is lépte, de aztán mégis lehetővé tette a maradásukat. Ezért függesztette fel az Erasmus+- és a Horizont programot az Európai Tanács az érintett intézmények esetében. Márciusig kell rendezni a vitás kérdést, különben jövőre lecsúsznak az érintett hallgatók és kutatók az uniós támogatásokról.