„Klubrádió
A lényeg

Március 27-én szavaz a Parlament a finnek NATO-csatlakozásáról, a svédekét elhalasztották

17/03/2023 16:46

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz-frakció igennel fog voksolni a Finnország NATO-csatlakozásáról az előrehozott parlamenti szavazáson – adta hírül Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

 

Alig 24 órája még az volt a hivatalos álláspont, hogy március 31-én szavaznak a svéd és a finn NATO-csatlakozásról, ez változott most: a finnekét előrehozták, a svédekét – amit a török elnök nagyon nem támogat – a bizonytalan jövőbe halasztották. 

"A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló szavazást március 27-re előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni" – írta a Facebookon Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Posztjában hozzátette: Svédország esetében a képviselőcsoport később dönt.

Kocsis pont aznapra időzítette posztját, amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök a finn elnök társaságában Ankarában bejelentette: egyelőre csak Finnország NATO-csatlakozását támogatják, Svédországét nem.

A Fidesz-frakció vezetőjének bejelentése – amelyet egyébként Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a saját Twitterén angolul is közzétett – azért is meglepő, mert eddig a kormány és a kormánypártok következetesen együtt kezelték a két ország csatlakozási kérelmének ratifikációját, most pedig szétválasztották. Éppen úgy egyébként, mint Törökország, amely csak a finn bővítést támogatja, a svédek felvételét nem.

Ide tartozik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen tegnap járt Ankarában, ahol Erdogan elnökkel tárgyalt – a két országot azt is összeköti e témában, hogy a NATO 30 tagállama közül már csak Magyarország és Törökország nem szavazta meg a NATO-bővítést.

A Kocsis Máté által most bejelentett új menetrend – a két szavazás szétválasztása és a finneké március 27-re kitűzése – alapvető változás azért is, mert alig 24 órája még egészen más volt a kormánypártok hivatalos álláspontja. Az Országgyűlés Házbizottságának ülésén bejelentették: a svéd- és a finn NATO-csatlakozásról március 31-én tartják a zárószavazást, amit furcsa módon Balla György a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal indokolt, hogy "mert Brüsszel hazudik, mint a disznó".

A csütörtökön még érvényes március 31-i céldátum egyébként is már egy halasztott időpont volt, hiszen a korábbi hivatalos menetrend szerint a március 20-i héten tartották volna a NATO-bővítés zárószavazását. Csakhogy március 14-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormánypártok nevében levélben tájékoztatta a parlamenti frakciókat arról, hogy az egész március 20-i parlamenti üléshetet elhalasztják, és eltolják az ülésnapokat a március 27-i illetve a rákövetkező, április 3-i hétre. A hvg.hu által megszerzett levélben a halasztást Semjén "az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések elhúzódásával" indokolta.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető posztjában azt írta, hogy semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadnak el arra vonatkozóan, hogy a Parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon. Úgy fogalmazott: "Minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel".