„Klubrádió
A lényeg

Dobrev: Ez a kormány, ha tehetné, kiszakítaná Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból

15/03/2023 16:38

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc után Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője és árnyékminiszterelnöke lépett színpadra a párt Egyetem téri rendezvényén.

Úgy fogalmazott Orbán Viktorra és körére utalva: "Lételemük, hogy ne tudjunk egymásra találni", mert így tudnak csak mindent ellopni. "Ellopták a múltunkat, a jövőnket, az egész Balaton-partot [...] de legelőször valami mást loptak el, valami sokkal fontosabbat. Valamit, ami nélkül tehetetlenek vagyunk. Egy gondolatot" - mondta.

"Ellopták tőlünk a nemzeti gondolatot. Hogy mi így együtt, tízmillióan ebben az országban és jónéhány millióan a határon kívül, mi vagyunk Magyarország" - mondta, majd sorolta a sérelmeket a kokárda és a nemzeti jelző kisajátításától a "haza nem lehet ellenzékben" szlogenjéig. "Az első feladatunk a nemzeti gondolat visszavétele lesz!" - mondta.

Orbánék szándékosan azt akarták, hogy csak te legyen és én, ne legyen olyan, hogy mi. Mert ha nincs mi, akkor nincs közös Magyarország. És akkor nincs közös vágy, cél és remény. És ha ezek nincsenek, nincs ellenállás sem. Amit Orbán nemzeti politikának nevez, az nemzetellenes – fejtegette Dobrev Klára.

"Nem számít a tehetség, nem számít a szorgalom, csak az a kérdés, hogy kinek milyen kapcsolata van a pártközponttal. Újra pártállami propaganda ömlik ránk. Csak az érvényesülhet, aki behódol a vezetőnek" - mondta Dobrev. Felvázolta az urizáló, helikopterből jávorszarvasra vadászó, úszómedencés jachton adriázók és az éhezők, a kórházba menéskor rettegők kettészakadt országát. "Azért vagyunk ma itt, hogy mindenki hallja: igazságos és szabad Magyarországot kíván a magyar nemzet" – mondta.

A rendszerváltáskor azt akartuk, hogy soha semmit ne dönthessenek el nélkülünk. Ezt hívják parlamentáris demokráciának. Ezt azonban elkezdte leépíteni Orbán. Minél gyengébb lett a demokrácia, annál erősebb lett az Orbán-rendszert védő autokratikus bástya. Döntést és beleszólást a közös dolgainkban, ezt kívánja a magyar nemzet – közölte Dobrev.

A "harmadik csata", ami "csak most kezdődik igazán" Dobrev szerint az, hogy Magyarország európai ország maradjon. Azt mondja, ezért csatlakoztunk népszavazáson "elsöprő többséggel" az EU-hoz és a NATO-hoz. Dobrev szerint az elmúlt hónapokban "drámaian felerősödött" a támadás az EU ellen. "Ez a kormány, ha teheti, kiszakítaná" Magyarországot az EU-ból és a NATO-ból, közölte.

Szerinte évek óta folytatják az EU-ellenes hergelést, göbbelsi propaganda akarja rávenni a magyarok milliót, hogy ők maguk tagadják meg európai értékeiket. Ne legyintsünk, ez a kizárólag a Fidesz pártérdekeket szolgáló politika bármit megtesz. Ha azt mérik, hogy elérték a céljukat, akkor majd az lesz az óriásplakátokon, hogy brüsszeli elnyomás miatt már nem érdekünk az EU-tagság. Ne áltassuk magunkat, szembe kell nézni ezzel a veszéllyel – hangsúlyozta. Amíg mi itt vagyunk, nem fogjuk hagyni, hogy az uniós és NATO-tagságunkat bármi veszélyeztesse. Azt mondja, három közös álmunkból kettőt már elvettek, ezért azt már nem engedhetjük meg, hogy ezt is elvegyék – tette hozzá.

Szerinte ahhoz, hogy megvédjék az országot, meg kell mutatni, hogy "van remény, és van erő", mert így le lehet majd váltani Orbánt. Szerinte a reménytől retteg a hatalom, mert a remény tudja erővé formálni a tömegeket. Itt utalt vissza március 15-ére, mert szerinte 175 éve pár fiatal futott szét az országban a reménnyel. "Magyarország európai lesz, tisztességes lesz, vagy nem lesz. Ez a kérdés, válasszatok" – zárta beszédét Dobrev Klára.

(via 444.hu)