„Klubrádió
A lényeg

Gyurcsány: Orbán zsarnok, akivel megküzdeni és nem tárgyalni kell

15/03/2023 16:11

| Szerző: Klubrádió

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri megemlékezésén Gyurcsány Ferenc pártelnök lépett először színpadra. Szerinte 1848 lényege „nem a beszéd, hanem a szembesülés: teszed-e, amit az ünnepeltek tennének a te helyedben?”. Bajban van az az ország, ahol hősiesnek kell lennie annak, aki szabadságot akar, de a DK elnöke szerint ma ez ilyen ország.

Gyurcsány Ferenc azt tanácsolta ellenzéki hallgatóságának, merjenek megküzdeni a szabadságukért, "különben jogfosztottak lesztek, és a nemzet szégyenévé váltok”. Orbánt zsarnoknak nevezte, akivel megküzdeni és nem tárgyalni kell, „a talpnyalóknak, kollaboránsoknak” pedig azt üzente: aki a zsarnoknál kegyet keres, az végül szolgaságot talál.

A volt miniszterelnök áttért aktuálpolitikai kérdésekre is. A kormány EU-val folytatott jogállami vitájának lényege szerinte, hogy „a polgár szabad, vagy a kormány”. „Mi azt mondjuk, hogy a polgár igen, és a kormány nem, ők pedig azt, hogy a kormány szabad és a polgár nem. Mi pedig erre azt mondjuk, hogy akkor menjetek a pokolba!”.

Gyurcsány itt közbevetette, hogy új hobbijának élve ezt el tudta volna mondani versben is, de Petőfi és Ady után rájött, hogy ők jobbak ebben. A kormány és Brüsszel ellentétére visszatérve úgy fogalmazott, szerinte Orbánék letérdeltek a brüsszeli bankszámlák előtt, „hunyászkodásban van a dölyfös úr”. Ettől függetlenül azt jósolta, a kormány nem fogja tudni teljesíteni a feltételeket, mert az a rendszere bukását jelentené. „Ezért az a valószínű, hogy idén nem lesz pénz, sőt utána sem”.

Gyurcsány Ferenc azoknak is üzent, akik azt mondják, hogy „a DK és a Fidesz ugyanaz”. Megfejtése szerint ők a Fideszt segítik, és a demokratikus, európai Magyarországgal szemben állnak. "Aki azt mondja, hogy Gyurcsány is Orbánt tartja hatalomban, az is Orbánt segíti” – jelentette ki. A DK-nak lehetnek hibái, a Fidesznek ezzel szemben politikai és történelmi bűnei vannak. A Fideszt aktívan támogatni több mint bűn, szégyen, és aki nincs a Fidesz ellen, az vele van – vélekedett.

(via Telex, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Máthé Zoltán)