„Klubrádió
A lényeg

Sürgeti az amerikai kormány Magyarországot, hogy "késlekedés nélkül" szavazza meg a svéd és finn NATO-csatlakozást

18/03/2023 10:27

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok üdvözli Törökország előrelépését a finn NATO-csatlakozás ratifikációjában, és sürgeti Magyarországot a finn és a svéd NATO-csatlakozás folyamatának haladéktalan lezárására – közölte Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai törvényhozás elé terjeszti a finn csatlakozási jegyzőkönyvet, és egyúttal "bátorítja" Ankarát, hogy Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét is gyorsan hagyja jóvá. A Fehér Ház közleménye ezt az előrelépést üdvözölte.

Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást. A hivatalos fideszes kommunikáció szerint ebből "komoly vita" alakult ki a képviselők között.

A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötik semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását. Ennek ellenére a Fidesz valamiért húzza az ügyet, Kocsis Máté frakcióvezető pénteken azt jelentette be hogy a parlament egyelőre csak Finnország csatlakozásáról szavaz március 27-én.

Sullivan közleménye szerint az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy Finnország és Svédország esetében is "késlekedés nélkül" zárja le a ratifikációs folyamatot.

Sullivan szerint Svédország és Finnország egyaránt erős partner, osztja a NATO értékeit, erősíteni fogja a katonai szövetséget, valamint hozzájárul Európa biztonságához. Ezért az Egyesült Államok meggyőződése, hogy mindkét országnak mielőbb a NATO tagjává kell válnia – írta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Orosz-amerikai online csúcstalálkozó
 
Orosz-amerikai online csúcstalálkozó
 
A washingtoni Fehér Ház által közreadott képen Joe Biden amerikai elnök (j) videókonferencia keretében folytat megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a kijelzőn) a washingtoni Fehér Házban 2021. december 7-én. A megbeszélésen részt vesz Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó (b), Antony Blinken amerikai külügyminiszter (j2) és Eric Green, a nemzetbiztonsági tanács Oroszországért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója (j3).
 Fotó: Adam Schultz
 

(via 444)