„Klubrádió
A lényeg

Fenyegető levelet kaptak két megyében a nem ügyelő háziorvosok

22/03/2023 18:23

| Szerző: Klubrádió

Fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból. 

A járási tiszti főorvosok által jegyzett dokumentumban arra figyelmeztetik az alapellátókat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Egyben utasítják is az érintetteket, hogy adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával az OMSZ-nek, továbbá március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek.

Az ellenszegülőket 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná a munkáját az orvos. Az orvosi kamara jogászai már vizsgálják a szerda éjjel postázott járási tiszti főorvosok, ügyeletre kötelező levelét – mondta Szíjjártó László, a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi kamara területi elnöke. Ugyanis ha nincs egészségügyi szükségállapot, a háziorvosok ily módon nem vezényelhetők. A területi elnök hozzátette: a jogászok szerint a levélben leírtak erősen vitathatóak.