„Klubrádió
A lényeg

Putyin elfogatóparancsára a NER-média heves sorosozásba kezdett

20/03/2023 07:33

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen az Ukrajna elleni háborús bűncselekmények miatt. Másnap a magyar kormányzati propagandagépezett beindult: a Mandiner megírta, hogy az orosz elnököt Amerikában nem vennék őrizetbe, és azt járta körbe, hogy ennek ellenére Joe Biden amerikai elnök örült a bíróság döntésének.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója Moszkvában
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor
 
Moszkva, 2018. július 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

 

Aztán a lap megszólaltatott egy nemzetközi jogászt, aki kifejtette, hogy bár az ICC-nek Magyarország is tagja, így "elméletileg hazánkat is érinti ez a nemzetközi jogi kötelezettség", de "Magyarország nem hirdette ki a római statútumot, vagyis hazánk ezt a letartóztatást nem tudná foganatosítani" - mondta Varga Réka. 

Hétfőn pedig az Íme a Soros-szervezetek válasza: Putyin letartóztatását szorgalmazzák az elfogatóparancs után című cikkükkel teszik helyre a dolgot: Már megint valami "Soros-szervezetek" aknamunkájáról lehet szó: idézik a Human Rights Watch-t, ami szerint a civilek elleni súlyos bűncselekmények hágai börtöncellához vezethetnek, és azt írják, hogy a "büntetőtörvényszék döntését lelkesen fogadta az Open Society Foundations is".

Illetve lelkesen idéznek egy ír baloldali képviselőt, akit elég fontosnak tartottak ahhoz, hogy a véleményét idézzék: Mick Wallace ugyanis Amerika elleni eljárásokat is sürget.