„Klubrádió
Reggeli gyors

Lattmann: Putyint ki kéne adnunk, csak nem tudnánk

20/03/2023 12:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár Magyarország is tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, belső jogrendünkben nincs kidolgozott szabályozás a kiadatásra vonatkozóan, így ha Putyint Magyarországon elfognánk, nem tudnánk kiadni, noha a nemzetközi jog szerint ez kötelességünk lenne – mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Épp ezért szerencsésnek tartja, hogy minimális az esélye annak, hogy az orosz elnök Magyarországra jöjjön.

2023. március 20. Reggeli gyors - részlet 23.03.20. Lattmann Tamás
08:41
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Putyinra a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. A bíróság hivatalos közleményében azt írta: alapos okkal feltételezhető, hogy Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért.

Putyin mellett az ICC az orosz elnök gyermekjogi biztosa, Marija Alekszejevna Lvova-Belova ellen is elfogatóparancsot adott ki az ukrán gyermekek elhurcolása miatt.

"Magyarország esetében olyan probléma jelenik meg, hogy bár a Római Statútumot 1999. január 15-én aláírtuk, ezt máig egyetlen kormány sem erősítette meg belső jogrendjében" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Hozzátette, így a jogalkalmazás során felmerülhetnek problémák.

"Leegyszerűsítve, ha valamit nem hirdettek ki a magyar jogban, akkor az az Alkotmánybíróság gyakorlata alapján nem létezik" – foglalta össze. Ez egy húsz éve fennálló probléma. Ha pedig Putyin betenné a lábát Magyarországra, a kromány döntése, hogy letartóztatja, vagy sem, bár elvileg ez kötelessége lenne. Ha letartóztatja, és kiadná Hágának, annak jogszabályi alapjai nincsenek meg. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a nemzetközi jogi kötelezettség ettől függetlenül fennáll, így Magyarország nemzetközi jogot sértő állapotba kerülne.

E hiányosság részben hanyagságbólm, részben a politikai akarat hiányából adódik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lattmann Tamással
2023.03.20., hétfő 6:48
Riporter: Szénási Sándor