„Klubrádió
Hetes Stúdió

Légy északi! – Szénási Sándor jegyzete

14/01/2023 15:09

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az orosz probléma olyan politikai puzzle, amelynek kirakása észt és lelkiismeretet követel, bár az is lehet, hogy könnyen belátható: van, amiben a baltiak türelmetlenek, sőt nacionalisták, amit persze csak egy történelmi háttér előtt érdemes szemlélni, és van, amiben igazuk van, lásd a semleges Baltikum ötletének elutasítását.

2023. január 14. Hetes Stúdió-részlet (2023.01.14. Szénási Sándor jegyzete)
03:20
00:00
Mint ismeretes, a Dozsgy (Eső) nevű független orosz tévé sugárzási jogát Lettországban visszavonták, arra hivatkozva, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ez a hivatkozás a Baltikum mindhárom országában lépten-nyomon felbukkan, és mindenki tudja, hogy az oroszokat jelenti, részint magát Oroszországot, részint a Lettországban és Észtországban élőket, akik közel harminc százalékát adják a lakosságnak, Litvániában az arányuk elenyésző. Nemzetbiztonsági kockázatot emlegetnek, ha az orosz iskolák tanárai nem beszélik tökéletesen az államnyelvet, ha a tantárgyak felét-harmadát még mindig oroszul tanítják, és akkor is, ha helyi orosz politikai formációk Ukrajna támogatásának beszüntetését követelik, az orosz nyelv második államnyelvként való elismerését, valamint kilépést a NATO-ból.

Az előbbiekből kitűnik, hogy az orosz probléma olyan politikai puzzle, amelynek kirakása észt és lelkiismeretet követel, bár az is lehet, hogy könnyen belátható: van, amiben a baltiak türelmetlenek, sőt nacionalisták, amit persze csak egy történelmi háttér előtt érdemes szemlélni, és van, amiben igazuk van, lásd a semleges Baltikum ötletének elutasítását. Az orosz nyelv állami szintre emelése nem ördögtől való gondolat, de a törékeny és fogyatkozó őslakos nemzetek helyzete, valamint a gyilkos háború joggal tolja el a megvalósítását.

A Dozsgy tévé kitiltása azonban súlyos, mondhatni ostoba hiba volt.

Az történt, hogy a csatorna egy Georgiában dolgozó munkatársa, akit egyébként azonnal kirúgtak, egy adásban olyan térképet mutatott, amelyen a Krímet orosz területként jelölték, később pedig gyűjtést szervezett az Ukrajnában meleg ruha nélkül harcoló orosz katonáknak. A lettek azt mondták, normális emberek a náciknak sem gyűjtöttek jégeralsóra, hogy ne fázzanak meg egész ukrán falvak kiirtása közben, és erre tényleg nincs mit mondani. De a putyini televíziók vételének betiltása után kiirtani az orosz ellenzék hangját hallató csatornát is, vagyis egy szintre helyezni mind a két műfajt, nagyon rossz üzenet. Rossz üzenet a sajtószabadságról. Sugallhatja azt, hogy hozzánk ne jöjjön semmi, ami orosz, ha független, ha nem, de azt is, hogy a lett hatóságok fel sem fogták: a Dozsgy jelenléte a saját orosz, és sokáig az oroszországi adóktól kábított lakosságuk deputyinizálása érdekében milyen fontos volt, és ebből következően azt is jelentheti, hogy a hatóságokat ezekben a dolgokban nem a közjó meggondolása, a logika, a híres északi józanság vezérli, hanem a hisztéria, ami olyasmi, mint a gyutacs egy robbanószerkezetben. Kicsit veszélyes.

Mindezt pedig azért idéztük fel, mert a legutóbbi hírek szerint a Dozsgy televízió sugárzási jogot kapott Hollandiában. Öt évre. Az amszterdami tévé vezetői azonban közölték, hogy újra megpróbálkoznak az engedélyezési eljárással Lettországban is, mert a kitiltásukat indokolatlannak, sőt törvénytelennek tartják.

Mindezt egy hosszú cikkben az eng.LSM.lv portál közölte, mondhatni pártoló hangnemben.

A portál hivatalos oldala az állami Lett Rádió és Televízió Műsorszolgáltatónak.

Van remény.