„Klubrádió
Világháló

Királyi fők és egy őrizetbe vett monarchia-ellenes vezető

12/05/2023 13:04

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

A május 12-i Világhálóban szó volt a múlt heti brit koronázási ceremóniáról, de ellátogattunk Svédországba, Belgiumba és Spanyolországba is.

2023. május 12. Világháló (2023. május 12., péntek 15:30)
24:44
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Sejthetik, hogy aktualitása miatt sem mehettünk el szó nélkül a brit koronázási ceremónia mellett, R. Hahn Veronika avatott be minket az ünnepség körülményeibe. A monarchia-ellenes Republic nevű mozgalom vezető alakját, Graham Smith-t például már aznap reggel, elővigyázatosságból őrizetbe vették.

Brit koronázás
 
III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a királyi család aktív tagjaival a  londoni Buckingham-palota tróntermében 2023. május 8-án, két nappal a királyi pár megkoronázása után.
 
Fotó: MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand
 

György Gábor arról mesélt, mégis hogy lehet az, hogy bár a svéd válogatott sportolók mezén három korona van, a skandináv király és királyné fején egy sincs.

Aztán jött egy bizonyos Lőrinc, de nem kell nagyon megijedni, a belga Laurent hercegről volt szó, Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítójának előadásában.

Végül pedig megismerkedtünk a bizonyítottan korrupt spanyol exkirály történetével is, aki annyira elvetette a sulykot, hogy gyakorlatilag száműzték hazájából. Nemes Gábor Klubrádiós kollégánkat szerencsére azonban nem, így a spanyol – vagy inkább talán katalán – Barcelonából mesélte el az uralkodó botrányos történelmi hátterét.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Világháló
2023.05.12., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna