„Klubrádió
Világháló

A propaganda hangja keleten és nyugaton

5/05/2023 12:48

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

Kicsoda az amerikai Fox Newstól nemrég elbocsátott Tucker Carlson? Hogy lett Margarita Simonyan szinte tapasztalat nélkül az orosz állami TV feje? Miben hasonlít és miben tér el a propaganda és az álhírek világa az USA-ban, Oroszországban és Kínában? Ebbe nyerhettek betekintést a május 5-i Világhálóban.

2023. május 05. Világháló (2023. május 05., péntek 15:30)
25:49
00:00
Szerkesztők: Bodnár Barna
Fake news, vagyis álhírek, erről szólt a Világháló május 5-i epizódja.

Fox News Russia Today
 

Ki az a Tucker Carlson, aki nem csak Donald Trumppal, de Orbán Viktorral is jóban van? Kárpáti János mesélt a hallgatóknak az amerikai konzervatív politikai újságíróról, akit épp nemrég tanácsoltak el munkahelyéről.

Nem kevés orosz hacker, vagyis inkább bér-posztoló dolgozik a moszkvai propagandagépezet keretén belül, akikről Németh András, a HVG szakértője beszélt.

Még több Oroszország: miben rejlik Margarita Simonyan, az orosz állami médiaóriás, a Russia Today, vagyis az RT főszerkesztőjének titka? Hogy vált ez a hölgy szinte tapasztalat nélkül az orosz cári tévé vezetőjévé? Hardy Mihály avatott be mindenkit a részletekbe.

 
Vlagyimir Putyin és Margarita Simonyan az RT-ről szóló kiállításon, 2015-ben.
 
 
Forrás: Wikimédia
 

Ezután tovább mentünk még keletebbre: Benda László elmondta, hogy került egy csapásra Kína szinte összes sajtóterméke a Kommunista Párt propagandairodájának ellenőrzése alá, vagyis, hogyan született a Voice of China, "Kína Hangja".

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.
Világháló
2023.05.05., péntek, 15:30
Műsorvezető: Benda László
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa
Szerkesztő: Bodnár Barna