„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Még Krekóék is meglepődtek az Origo orosz propagandát másoló cikkein

18/04/2023 23:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Origo cikkei Zelenszkijt részeges őrültként, Putyint pedig határozott vezetőként írják le, derül ki a Political Capital tanulmányából. Krekó Péter szociálpszichológus, a szervezet ügyvezető igazgatója azt mondta, ezeket az orosz propagandát visszhangozó cikkeket egy olyan ország kormányközeli médiacsatornája ontja magából, amely egyébként elfogadja az Európai Unió és a NATO közös nyilatkozatait, illetve döntéseit a legfontosabb kérdésekben, ami példátlan.

2023. április 18. Megbeszéljük - részlet 23.04.18. Krekó Péter
17:51
00:00

A napokban megjelent a Political Capital tanulmánya arról, hogy a kormány egyik legfontosabb médiumában, az Origo nevű felületen egészen elképesztő mértékben folytatnak oroszpárti és ukránellenes propagandát (vélhetően kormányzati utasításra). Például olyan cikk jelent meg a portálon a napokban, hogy „Oroszország bejelentést tett a harmadik világháborúról”, korábban pedig azt is írták, hogy „Ukrajna indított támadást Oroszország ellen”.

Krekó Péter szociálpszichológus, a szervezet ügyvezető igazgatója a Megbeszéljük adásában elmondta, az ötletet a Telex adta nekik, ott jelent meg először cikk arról, hogy milyen üzenetet hordoznak az Origo „rendkívüli hírei”. Összegyűjtötték nagyjából a háború egyéves évfordulójára azokat a szalagcímeket, amelyek mindenkihez eljutnak, aki akár számítógépen, akár telefonon meglátogatja a portált.

Az Origón sok a bulváros, kattintásvadász tartalom, ennek ellenére a Political Capital által vizsgált 727 szalagcím 88 százaléka az orosz-ukrán háborúról szól. Természetesen nagyon fontos a háború, a probléma inkább ott kezdődik, amikor megnézik ezeknek a tartalmát. Kifejezetten azt figyelték, hogyan mutatja be az Origo Volodimir Zelenszkij ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnököt; a beállítás teljesen olyan, ahogy az orosz vagy a belorusz propaganda jeleníti meg őket, és egyáltalán nem olyan, mint az EU vagy a NATO tagországaiban.

Az Origo Zelenszkijre aggatott jelzői között olyanok vannak (és ettől a Political Capital elhatárolódik, jegyezte meg), mint „veszélyes és őrült”, „botrányos, kétségbeesett döntései vannak”, „bosszút áll a saját emberein”, „atomháborút robbant ki”, „emberileg gyarló” „hazudik, gyáva, részeg”, titkos neonáci botránya van”, „maffiózó”, és így tovább. Ezek egy része megcáfolt álhír, más része teljesen alaptalan minősítés. Ezek főleg közvetetten vagy közvetlenül az orosz állami médiából, orosz politikusok nyilatkozataiból származnak. Ráadásul Putyint inkább cselekvést kifejező igékkel írják le, aktív, határozott vezetőként, és nem jelenik meg róla semmi negatív – ismertette a szakértő.

Krekó Péter
 
Krekó Péter
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Aki kiért arra is, hogy a harmadik világháborúval riogatás az Origón jóval hamarabb elkezdődött, mint a kormánymédiában, és mindig úgy, hogy az Egyesült Államok vagy Ukrajna készül szerintük kirobbantani, teljesen megalapozatlan híresztelések alapján, Oroszország és Putyin pedig próbálja megakadályozni a háború eszkalációját.

Az Origo azért fontos, mert továbbra is a harmadik legolvasottabb magyar hírportál, az utolsó negyedévben 4,5 millió látogató kereste fel, tehát van hatása a közvéleményre. Krekó Péter azt mondta, azzal együtt meglepték őket ezek a cikkek, hogy számítottak arra, mit találnak majd. Hangsúlyozta: ezeket a cikkeket egy olyan ország kormányközeli médiacsatornája ontja magából, amely egyébként elfogadja az Európai Unió és a NATO közös nyilatkozatait, illetve döntéseit a legfontosabb kérdésekben. Ez mégiscsak rendkívüli, amire nem nagyon van példa más országban – tette hozzá.

Fontos lenne a közmédia vizsgálata is, bár „ne legyenek illúzióink afelől, hogy az Origo és más kormánypárti csatornák is részben az elképesztő mennyiségű állami hirdetésből, részben más forrásokból bőven kapnak közpénzt” – fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy együttműködnek a Lakmusz tényellenőrző oldallal, a Mérték Médiaelemző Műhellyel, az IDEA Intézettel és az AFP francia hírügynökséggel, ennek részeként lesznek további hasonló kutatásaik a következő két és fél évben. Arról van szó, hogy a magyar nyilvánosságszerkezet, információs környezet teljesen egyedi az EU-n belül, és ez megér további vizsgálatokat is.

Arra a felvetésre, hogy az EU felvehetné-e a jogállamisági feltételek közé a média helyzetét, azt mondta, erre szükség lenne, hiszen a modern autoriter vezetők tudják, hogy ha a médiát elfoglalják, mindent el tudnak foglalni, ők határozhatják meg a történetet, amit elmesélnek a választóknak. Lehet a valósággal teljesen ellentétes üzeneteket küldeni, például a Fidesz szavazóinak több mint fele azt hiszi, hogy a magyar kormány semmilyen szankciót nem támogatott, holott tíz ilyen csomagot szavaztak meg az Európai Tanácsban. Mivel nem jogász, nem tudja megmondani, hogy ennek van-e jogi realitása, politikai realitása lehet.

Megjegyezte, hogy az EU (így Magyarország) területén már nem elérhetők a Russia Today, a Szputnyik és az orosz állami propagandacsatornák. Nem véletlenül, azért, hogy ne ezek határozzák meg az uniós állampolgárok véleményét egy információs háborúban. Végül is ennek a szankciónak a szellemét kerüli meg például a magyar közmédia, amikor az Origóéval egybecsengő üzeneteket közvetít – fogalmazott. Háború idején lehet fontos politikai szempont, hogy egy EU-tagállam ne dezinformálja szándékosan a saját lakosságát oly módon, ahogy ezt a magyar kormány teszi, de jelenleg nincs erre vonatkozó konkrét előírás, ez nem szerepel a mérföldkövek, szupermérföldkövek között.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: 

Megbeszéljük...
2023. április 18., kedd 17:30
Műsorvezető: Bolgár György