„Klubrádió
Reggeli gyors

Ha Orbán belföldön felszámolta az ellenállást, az EU-kontrollt is lazítani fogja

1/02/2023 14:31

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hogyan manipulál Orbán Viktor, és miért billeg a nyugat és a kelet között? 12 éve kezdte az autoriter rendszert kiépíteni, és lassan nem marad olyan társadalmi csoport, amely ellent tudna állni a NER-nek. Most már arról beszél, hogy megszűnt az értékközösség az EU-val: a keleti nyitás egyik oka éppen az, hogy a nemzetközi elszigeteltségének elejét vegye, mondta Győri Lóránt külpolitikai elemző a Reggeli gyorsban. És miért veszi be a nem vallásos Magyarország Orbán keresztényező szövegét?

2023. február 01. Reggeli gyors - részlet 2023.02.01. Győri Lóránt
12:57
00:00

Nemzetközi botrányt, és ijesztő kifejletet hozott Orbán Viktor magyar kormányfő múlt héten, zárt körben, külföldi "baráti" újságíróknak előadott szereplése. Ebben beszélt arról, hogy kilépne az unióból, amit később az idézetet közlő amerikai lap újságírója kénytelen volt módosítani, míg az Ukrajnára tett megjegyzései miatt Dnyipro polgármestere egészen nyíltan megfenyegette Orbánt és az országot.

Választás 2022 - Orbán Viktor Dunaharasztiban
 
Illusztráció
 
Dunaharaszti, 2022. április 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) választókkal találkozik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Orbánék azóta sem tisztázták, hogy pontosan mi is hangzott el, hogy valóban az EU-n kívül akarja-e tudni Magyarországot, csak ködös megfogalmazással utalnak rá, hogy "az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke". Győri Lóránt, a Political Capital külpolitikai elemzője a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy Orbán "nagyon is tudatában van" annak, hogy a magyar gazdaság stabilitását és fejlődését az EU-s pénzek, és az eurózónával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatok biztosítják, "de ezzel együtt is időről-időre hangsúlyozza, hogy Magyarország külpolitikáját nemcsak a nyugat, hanem kelet felé kell orientálni".

Ez persze nem új, Győri szerint már jó ideje euroszkepticizmussal kampányol, a közbeszédnek pedig egy évtizede témája. Ennek "látjuk is az eredményeit: a fideszes szavazótábor sok kérdésben kifejezetten "Brüsszel" vagy unióellenes, ugyanakkor a választók többsége továbbra is bízik az uniós intézményekben, és ez Győri szerint rövid távon nem is fordítható meg.

Győri arról is beszélt, hogy Magyarország és többi EU-hoz csatlakozó ország annak idején jogi feltételeket alkalmazását is vállalta, hogy megfelelő demokratikus intézményekkel rendelkezzen, de a magyar miniszterelnök most már azt hangoztatja, hogy a nyugat nem lehet semmifajta mintája a magyar politikai szerveződésnek, és hogy megszűnt az értékközösség. Olyanokat mond, hogy a nyugat hanyatlik, és kevert fajúvá válik, hogy nem keresztény. "Gyakorlatilag külön úton jár az ország és az unió".

A keresztényezéssel kapcsolatban Győri megjegyezte, hogy az összes kutatásból az látszik, hogy ezzel szemben a magyarok többsége nem vallásos, és még csak nem is konzervatív. Orbán szerinte ezeket az elemeket identitásképző stratégiaként használja, mivel nem tudja azt mondani, hogy utolérjük a fejlett gazdaságokat, ehelyett azt mondja, lám-lám mi különleges nemzet vagyunk, családközpontú, keresztény. "Ezt az emberek pótszerként elhiszik, mert így olyan identitáshoz jutnak, ami - bár sokra nem visz -, de kompenzálja ezt a lemaradást".

Mindez nagyon tudatos stratégia. Orbán a politikai közbeszéd részévé tette, "problematizálta" az unió Magyarországgal fennálló viszonyát, értékelte Győri, aki szerint Orbán mélyen hisz is abban, hogy a történelem, a világpolitika jelenlegi szakaszában a politikai és gazdasági erőcentrumok kelet felé tolódnak. "Ez egy pozitív elképzelés, az más kérdés, hogy nem teljesen igaz".

A keleti nyitás politikája a magyar kényszerpályát tükrözi, mondta az elemző, aki úgy véli, hogy Orbán 2010 után kiépítette az új autorier rezsimet, és egyben elszigetelődött a nyugati partnerektől, ezért külpolitikai legitimitást csakis a keleti autoriter hatalmaktól remélhetett. "Itt próbálja meg Orbán Viktor eljátszani azt a bűvésztrükköt, hogy jó dolgokat mond ezekről a hatalmakról és állítólagos eredményeikről". 

Szerinte a nyugattól való távolodás arra is szolgál, hogy összezavarja a szavazókat Mi a hasznos számunkra: a demokratikus berendezkedés, vagy a türk típusú hatalom és társadalom? Győri Lóránt szerint hosszabb távon nem zárható ki, hogy a magyar kormány még határozottabban fel fogja vetni az EU-tól való távolodást, mert a NER szempontjából az a logikus, hogy ha belpolitikailag már nincs ellenállás, akkor az utolsó külső kontrollt, az EU-kontrollt is lazítsa.

Reggeli gyors/interjú Győri Lóránttal
2023.02.01., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre