„Klubrádió
A lényeg

Az Orbánt-dicsőítő amerikai lap találkozása a magyar sajtószabadsággal

27/01/2023 13:32

Orbán határozottan nem akarja Magyarországot az EU-ban tartani, vagyis de. Háborúban állunk Oroszországgal, vagyis nem mi, hanem a nyugat. Az American Conservative szerzőjének nyilvánosan kellett elhatárolódnia a saját cikkétől, amit Orbánnal zajlott zárt körű beszélgetés alapján írt.

Orbán Viktor szellemi hátországát kiszolgáló és több százmilliárd forintközpénzzel felturbózott Mathias Corvinus Collegium zárt körű sajtóbeszélgetésre hívott néhány Orbánnal szimpatizáló külföldi lapot. A beszélgetésről az American Conservative meghívott újságírója is beszámolt. Az American Conservatie a héten egyszer már ajnározta a magyar kormányfőt, amikor a Szatmárcsekén elmondott beszédét ismertette.

Orbán Viktor MCC Matthias Corvinus Collegium
 
Orbán Viktor MCC Matthias Corvinus Collegium
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3).
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda
 

 

Az Orbánnal tehát szimpátiával viseltető újság az MCC-s háttérbeszélgetésről szóló írásában azt a nem teljesen életszerűtlen párbeszédet is beleírta a cikkébe, amelyben egy közelebbről meg nem nevezett újságíró rákérdezett Orbánnál, ő akarja-e, hogy Magyarország az EU-ban maradjon, amire a magyar miniszterelnök "határozott nemmel" felelt, és hozzátette, nincs más választása, hiszen az ország exportja 85 százalékban az uniós országokkal zajlik.

 
Az American Conservative két változata
 

 

A botrány nem sokkal később kitört, az amerikai újságban a cikkből ezt a mondatot törölték és a szerző neve is eltűnt a cikkből, majd a szöveget úgy módosították, hogy "személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése össze-vissza taszigálja Magyarországot. Orbánnak személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke" - idézi Hvg.hu azt az American Conservative-ban megjelent cikket, és állítja, nem csupán ennyi változtatás történt az amerikai verzióban, hanem azt a részt is utólag módosították, amely szerint Orbán a találkozón úgy fogalmazott volna: Háborúban állunk Oroszországgal, ez a realitás, minden nap egyre inkább belesodródunk. 

Ehelyett most már az szerepel az inkriminált cikkben, hogy "a Nyugat áll háborúban Oroszországgal".

A cikk szerzője a Twitterén azt írta, hogy tisztázni szeretné: Orbán nem akarja elhagyni az EU-t, csak hogy nehéz Brüsszellel megegyezni, majd egy következő bejegyzésben a magyar "baloldali sajtót" vádolta meg, hogy kiforgatták a szavait.

A Hvg.hu szerint a beszélgetésről nem készült hangfelvétel, ezért Havasi Bertalan Orbán személyes szóvivőjének válaszaival voltak kénytelenek beérni, aki azt mondta a lapnak, „a miniszterelnök már többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is."