„Klubrádió
Reggeli gyors

Van, aki a magyar és török NATO-tagságot is felfüggesztené

25/01/2023 08:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A korábban Orbán-párti Washington Examiner szerint a NATO a kölcsönös bizalomra épül, de a két ország elvesztette azt. A NATO-szerződés három cikkelyét is megsértik. Van olyan amerikai lap, amely azonban Orbánt kivételesnek, egyedüli békepártinak mutatja be a kormányfő a kultúra napján elmondott beszéde alapján. Orosz propaganda magyar módra: orosz újságok magyar lapokra hivatkozva állítják, az ukránok holttesteket rejtegetnek vasúti hűtőkocsikban. Nemzetközi lapszemle.

2023. január 25. Lapszemle 20230125/Csernyánszky Judit
05:35
00:00

Provokatív címmel jelent meg Tom Rogan véleménycikke a konzervatív Washington Examinerben: Törökország és Magyarország NATO-tagságát fel kellene függeszteni. A katonai szövetségnek az egymásban való feltétlen bizalom a lényege, az, hogy ha egy országot megtámadnának, akkor – bármi legyen is Amerika vagy a NATO-szövetség tagjainak külön érdeke – mégis közösen és együtt cselekednek. A szerző szerint ennek az elvárásnak már nem felel meg ez a két ország.

A NATO főtitkára Budapesten
 
NATO
 
Budapest, 2015. november 19. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozik a Parlament Munkácsy-termében. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

Törökország ugyanis nem hajlandó a svédek és finnek NATO-tagságát ratifikálni, Magyarország pedig megalázkodik Putyin és Xi Csin-ping előtt, és még ő sem ratifikálta a két jelölt tagságát. Noha nyilván lennének jogi buktatói tagságuk felfüggesztésének, de át lehetne azokat lépni, írja a szerző, aki szerint a lépés minden bizonnyal jobb belátásra késztetné Törökországot és Magyarországot.

A cikk megállapítja, hogy mindkét ország megszegte a NATO-szerződés 2. pontját, amely szabad és független intézmények működtetését írja elő a tagországokban. Ezzel szemben nincs sajtószabadság, és mindkét ország vezetője a saját hatalma alá gyűrte a médiát. Továbbá a kisebbségeket, a politikai ellenfeleiket, aktivistákat és a civil szervezeteket is támadják.

Megsértették a 3. cikkelyt is, amely szerint fenntartani és fejleszteni kell a kollektív képességüket a fegyveres támadás kivédése érdekében. Törökország orosz S-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt, amelyet az oroszok a NATO-erők elleni bevetésre tervezték. Orbán pedig az orosz hírszerzést engedi működni, és folyamatosan szembement az Oroszország ellen kivetett szankciókkal, holott csak így lehet elrettenteni Putyint egy hosszú háborútól. A szerző még ennél is tovább megy: szerinte a 8. cikkelyt is megsérti a két ország azzal, hogy egyéb nemzetközi konfliktusba is belekeveredik. Törökország esetében Szíria és Azerbajdzsán támogatása, Orbánnak pedig az orosz és a kínai elnök kiszolgálása róható fel.

Mindezek ismeretében egyikőjük sem élvezhetné a NATO bizalmát, és jelenleg több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak a szövetségnek – írja a korábban egyértelműen Orbán-párti Washington Examiner.

Esztergomból a szlovákiai Párkányba és Romániába mennek át tankolni a magyarok, mivel a benzin árstopjának megszüntetése után az itteni árak magasabbak lettek, mint a szomszédos országokban, írja a Reuters. A magyar 1,9 dollárral szemben a szomszédban 1,79 dollár a benzinár. A magasabb ár a magas áfatartalom következménye.

A brit hírügynökség a párkányi hídon kérdezett meg pár autóst, akik Szlovákiába tartottak, és megjegyzi, hogy az egymás után negyedszerre is megválasztott Orbán Viktor a legnagyobb kihívások elé néz: az infláció 24 százalék felett, a gazdaság pedig stagnál. 

A Magyar Kultúra Napján, Kölcsey Ferenc szülőhelyén, Szatmárcsekén elmondott Orbán beszédről ír az American Conservative. Kiemeli, hogy a magyar kormányfő szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy belerángassák az országot az orosz—ukrán-háborúba. A csapdába csaló szirénhangok azt akarják megmondani, melyik a történelem jó oldala, idézik Orbánt, aki szerint a magyarok megtanulták, hogy a történelem jó oldalát azok a nagyhatalmak határozzák meg, akik felülkerekednek, őket pedig nem az érdekli, hogy a magyaroknak mi a történelem jó oldala.

Az írás szerint Orbán az egyetlen kormányfő az EU-ban, aki tűzszünetet, tárgyalásokat és békét akar. És abban is egyedüli, hogy nem volt hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnának, mert az szembe menne az ország nemzeti érdekeivel. Abban is unikálisnak nevezi a maga módján, hogy kitartóan ragaszkodik a nemzeti identitáshoz, a saját sorsát akarja alakítani, hiába akarják a nagyhatalmak megmondani, mit tegyen, írja az Orbán-beszédet szöveghűen visszaadó, támogató hangvételű írás.

Az orosz Pravda a magyar Metropol újságra hivatkozva arról ír, hogy ukránok halottak százait találták a magyar határtól nem messze Ukrajnában vasúti hűtőkocsikban a nyilvánosságtól elrejtve. Miután a rokonaik nem tudják eltemetni őket, vannak köztük olyanok, akiket már több mint egy hónapja ott tárolnak. A magyar forrás szerint az ukrán kormány pontosan megszabja, egyszerre hány holttestet lehet eltemetni, nehogy pánikot keltsenek a sok halott hallatán. Azt is állítja a Pravda a Metropolra hivatkozva, hogy bezzeg az orosz katonák holttesteit nem rejtegetik, és még az Al Jazeera hírügynökségnek is bemutatták.