„Klubrádió
A lényeg

Human Rights Watch-jelentés: A kormány tovább folytatta a jogállamiság és a demokratikus intézmények elleni támadásait

13/01/2023 16:43

| Szerző: Klubrádió

"Az elkövetkező év feladata, hogy az EU hasonló választ adjon olyan esetekben, mint amilyen például Magyarországé és Lengyelországé, ahol aláássák a jogállamiságot, visszaélnek az EU külső határai felől érkező menekültek jogaival és ahol beköszöntött a megélhetési válság" – mondta Benjamin Ward, az 1978 óta létező emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese a szervezet éves jelentéséről.

Amely lesújtó képet fest Magyarországról: mint összefoglalójukban írják, a Fidesz újabb kétharmados választási győzelme után „a kormány tovább folytatta a jogállamiság és a demokratikus intézmények elleni támadásait és a korábbi, Covid-19-hez kapcsolódó veszélyhelyzetet az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzettel váltotta fel, mely rendkívüli felhatalmazást ad a kormánynak a rendeleti kormányzásra és a parlamenti folyamat megkerülésére.”

„Független újságírókat, sajtóorgánumokat és civil társadalmi szervezeteket magas rangú köztisztviselők és kormánypárti sajtóorgánumok szidalmaztak. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek, a nők és a romák diszkriminációja továbbra is folytatódott, ahogyan a bevándorlók és menedékkérők Szerbiába irányuló jogellenes visszaszorítása is. A menedékjogi eljárásokhoz való hozzáférés szinte lehetetlenné vált. Magyarországot továbbra is ellenőrzik az Európai Unió intézményei a 7. cikk szerinti eljárás alapján, mely egy olyan EU-szerződésen alapuló mechanizmus, amely a jogállamiságot megsértő kormányokat vonja felelősségre” – foglalta össze a helyzetet a szervezet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az „ukrajnai háború miatt” kihirdetett, a kormánynak különleges felhatalmazást adó, újabb veszélyhelyzet valójában „szinte szó szerinti másolata” a Covid miatt kihirdetett rendeletnek, ráadásul a kormány a törvény módosításait nyilvános konzultáció nélkül fogadta el.

A szervezet "a független intézmények megzavarását célzó, a hatalommal való alkalmi visszaélés kirívó példájának" nevezi az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek eltávolítását a tűzijáték idejére megállapított, később tévesnek bizonyult időjárás-előrejelzés miatt, valamint emlékeztet a sajtószabadság hiányosságaira is: „A kormánnyal szemben kritikus újságírókat és sajtóorgánumokat kormányközeli médiaorgánumok és kormányzati tisztviselők továbbra is zaklatták és gyalázták”, írják, kitérve a lehallgatási botrányra és a Klubrádió frekvenciájának elvételére is.

Kifejezték aggályaikat a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvénnyel és az abortusztörvény módosításával kapcsolatban is, és hozzátették: „a romákkal szembeni diszkrimináció továbbra is komoly probléma maradt, különösen az oktatási intézményekben, az állami gondozóotthonokban és a munkahelyeken”. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetnek többek közt arra is, hogy Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás, valamint az embertelen és megalázó bánásmód tilalmáról szóló 3. cikkét egy 2014-es esetben, amikor egy roma férfit rendőri brutalitás érte letartóztatása során. A bíróság 19 500 euró (aktuális árfolyamon körülbelül 7,7 millió forint) kártérítést ítélt meg a roma kérelmező részére.

A menekültekkel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy a magyar határőrök a hivatalos rendőrségi statisztikák szerint csak január és augusztus között több mint 90 ezer jogellenes visszatérítést hajtottak végre, valamint, hogy az Európai Unió Bírósága 2021 novemberében úgy döntött, hogy a menedékkérőknek nyújtott segélyezést kriminalizáló és a menedékjogot korlátozó magyar törvény sérti az uniós jogot.

(forrás: hvg.hu)