„Klubrádió
A lényeg

Orbán Viktor a Himnusz kapcsán is a brüsszeli bürokratákról beszélt

22/01/2023 18:01

| Szerző: Klubrádió

A magyar kultúra napja alkalmából beszélt arról is, hogy a magyarság megmaradása nem vakszerencse, hanem politikai, katonai és szellemi küzdelmek eredménye.

 

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyar kultúra napja alkalmából Szatmárcsekén, ahol Orbán Viktor is beszédet mondott. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a Himnusz sűríti legjobban össze azt, ami a magyarságot magyarrá teszi, ezért lett a Himnusz születésének napja a Magyar Kultúra Napja. Ugyan műfaja imádság, jeremiád és fohász, de "mégsem térdepelve, leszegett fejjel énekelve, hanem egyenesen, rendíthetetlenül állva, szinte szilajul, mindig felemelt fejjel." (Szatmárcsekén fejezte be a Himnuszt Kölcsey, az egykori Kölcsey-kúria helyén található épület áll a költő szobra is.)

Orbán szerint vannak művek, amelyek "a szerző értelmének szárnyalása nélkül üresen konganak", de a Himnusz nem ilyen. Nem a Jóistent vagy Kölcseyt képzeljük magunk elé, amikor olvassuk, hanem "azt a rejtélyes és behatárolhatatlan valamit, amit magyarságnak, magyar sorsnak, magyar géniusznak nevezünk."

A Himnusz arra emlékeztet minket, hogy mint minden keresztény népnek, a magyarságnak is jó oka van a bűnbánatra. Orbán szerint ugyan "hibáink, fogyatékosságaink számosak", az a kérdés, hogy mit kezdünk ezekkel. "Térdeljünk le a focipálya közepén, döntsük le nagy elődeink szobrait vagy tagadjuk meg és töröljük el ezer éves kultúránkat? Hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?" Orbán azt mondta, Kölcsey más választ ad erre, és itt idézte a Himnuszt: megbűnhődte már e a nép a múltat s jövendőt.

A magyar kultúra napja - Ünnepség Szatmárcsekén
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (b) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott megemlékezésen Szatmárcsekén 2023. január 22-én.
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Orbán szerint szerint ez nem menlevél vagy bónusz további bűnök elkövetésére, hanem annyit tesz, hogy kiérdemeltük a megmaradást, hogy jövője lehet a magyarságnak. "Most is vannak olyan népek, amelyek eltűnésre ítéltettek, és ez éppen most teljesedik be rajtuk" – mondta Orbán, de azt nem fejtette ki, hogy melyik népre gondolt.

Hogy mivel érdemeltük ki ezt, arra mindig az adott nemzedéknek kell megtalálnia a saját válaszát, folytatta. Orbán harminc éve úgy gondolta, hogy ez az ok a szabadság és a függetlenség iránti vágy. Most ezt annyival egészítené ki, hogy minden szabadságharcunkat azért vívtuk, hogy megmaradhassunk azok, akik vagyunk. "Az oszmánok meg akarták mondani, ki az igazhitű, a Habsburgok, hogy ki a jó keresztény, a németek, hogy kivel élhetünk együtt és kivel nem. A szovjetek arra akartak rászorítani, hogy magyarok helyett világproletárok legyünk, a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak kalapálni minket a divatjamúltnak nevezett magyar formánk helyett."

Orbán ezután az orosz-ukrán háborúra is utalt. Úgy fogalmazott: az önmagunkhoz való ragaszkodás miatt "nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok", amelyek azt mondják, hogy álljunk a történelem jó oldalára. Ezért akarunk békét és tűzszünetet, nekünk a történelem magyar oldalán kell maradnunk, ismételte meg a jól ismert kormányzati narratívát. A miniszterelnök szerint a magyar legalább olyan tiszteletreméltó és derék nép, mint bármelyik másik, és majd újabb 200 év múlva meglátjuk, mely nemzetek maradtak talpon.

Beszédét azzal zárta, hogy "A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok."

(via Telex)