„Klubrádió
A lényeg

Az Ukrajnának szánt EU-s fegyverpénz nem tetszik a magyar kormánynak, de nem vétóz

23/01/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter az EU-s külügyminiszterek brüsszeli találkozójának szünetében kijelentette, hogy a magyar kormánynak ugyan nem tetszik, hogy az EU-s tagállamok még több pénzt adnak fegyvervásárlásra Ukrajnának, "de a döntést nem akadályozzuk meg".

Ezzel megszületett az elvi megállapodás, hogy az úgynevezett Európai Békekeretből további 500 millió eurót kap Ukrajna, amelyekből fegyvereket vásárolhat. A keret nem az EU költségvetéséből van, a tagállamok kormányközi megállapodás alapján töltik fel.

A magyar kormány azt sem akadályozta meg, hogy további 45 millió eurót adjanak a tagállamok ukrán katonák kiképzésére - bár a konkrét programokban a magyar honvédség nem vesz részt – írja a 444.hu.

Korábban külföldi források alapján mi is arról számoltunk be, hogy ennek az 500 milliós segélynek a támogatásától elzárkózik a magyar kormány. Ezeket a híreszteléseket Szijjártó hazugságoknak nevezte. Minden jel szerint a magyar kormány tartózkodik majd a szavazáskor, hétfőn még csak a politikai megállapodás született meg az ügyben.

Szijjártó megint azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a béke pártján áll, és a békével összeegyeztethetetlen minden fegyverszállítás. (Arra nem tért ki, hogy a nyugati fegyverszállítások leállítása az oroszok győzelmét hoznák, azaz az így elért béke lényegében orosz katonai győzelmet jelentene – jegyzik meg a cikkben.)

Kárpátalja és atom

A magyar külügyminiszter azt mondta, hogy amennyiben a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete nem javul, akkor a magyar kormány a továbbiakban "nehezebben tud majd" olyan döntéseket meghozni, amelyek Ukrajna támogatását jelentik, és a magyar kormányra terhet raknak. Szijjártó emlékeztetett, hogy a magyarok helyzete romlik, mert tanárokat bocsátanak el indoklás nélkül, és magyar nemzeti jelképeket vetetnek le helyi szervezetekkel.

A külügyminiszter másik fenyegetése Brüsszelnek szólt, mert az Európai Bizottság már készíti elő a 10. szankciós csomagot Oroszországgal szemben. A magyar kormány szerint a szankciók általában is rosszak, de arról szó sem lehet, hogy a magyar - orosz nukleáris együttműködést a lehető legkisebb mértékben is korlátozza az újabb csomag.