„Köszönjük,
A lényeg

Orbán szerint mélyül a szakadék az EU és Magyarország közt

30/01/2023 13:37

| Szerző: Klubrádió

Nagyon igyekeznek finomítni a múlt héten megjelent Orbán-nyilatkozat körüli botrányt. A legújabb beszámoló nem említi azt, hogy a miniszterelnök kiléptetné Magyarországot az EU-ból, ehelyett arról ír, hogy mélyül a szakadék Magyarország és az EU többi része között a következő években.

Újabb beszámoló jelent meg Orbán Viktor és a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók múlt csütörtöki beszélgetéséről – írja a Telex.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a múlt héten Orán Viktor zárt körben külföldi "baráti" újságírókat látott vendégül, akik közül az egyik később azt írta a találkozóról, hogy Orbán arról is beszélt, hogy nem akarja Magyarországot az EU-ban tartani. Ezt követően botrány tört ki, előbb átírták a The American Conservative-ban megjelent cikket, amiben ez a részt módosították, majd Rod Dreher, aki a cikket írta a Twitteren azt írta, hogy a baloldali sajtó értelmezte félre a sorait. Most pedig egy még újabb verzióval állt elő, amikor a Népszavának azt válaszolta, hogy Orbán szerinte csak viccelt, amikor határozott nemmel felelt arra, hogy EU-ban akar-e maradni.

Egy német oldalon jelent meg egy újabb beszámoló Orbán Viktor és a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók múlt csütörtöki beszélgetéséről, szúrta ki a Telex Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola igazgatójának Twitter-bejegyzését.

A legújabb, német beszámolóban egyáltalán nem szerepel ez a kijelentés, az viszont igen, hogy Orbán azt mondta, "arra számít, hogy a következő években elmélyül a feszültség Magyarország és az Európai Unió többi része között".

A beszámoló szerint a miniszterelnök úgy fogalmazott: "ha valami, akkor a szakadék még mélyebb lesz". Mindez szerinte azért lesz, mert a migráció, az LMBTQ+ mozgalmak kérdései és „Amerika terve” tekintetében eltér az ő véleménye a többi EU-s tagországétól.