„Klubrádió
A lényeg

A saját cikkétől elhatárolódó amerikai újságíró szerint Orbán csak viccelt

30/01/2023 07:18

A múlt héten Orán Viktor zárt körben külföldi "baráti" újságírókat látott vendégül, akik közül az egyik később azt írta a találkozóról, hogy Orbán arról is beszélt, hogy nem akarja Magyarországot az EU-ban tartani. Ezt követően botrány tört ki, előbb átírták a The American Conservative-ban megjelent cikket, amiben ez a részt módosították, majd Rod Dreher, aki a cikket írta a Twitteren azt írta, hogy a baloldali sajtó értelmezte félre a sorait. Most pedig egy még újabb verzióval állt elő, amikor a Népszavának azt válaszolta, hogy Orbán szerinte csak viccelt, amikor határozott nemmel felelt arra, hogy EU-ban akar-e maradni. 

Orbán Viktor MCC Matthias Corvinus Collegium
 
Orbán Viktor MCC Matthias Corvinus Collegium
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3).
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda
 

 

A Népszavának küldött levelében Rod Drehe azt írta, „az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott át az arcán”.

A Népszavának két német újságíró, akik szintén részt vettek az eseményen, azt mondták, Orbán nem beszélt arról, hogy kilépne az unióból.