„Köszönjük,
A lényeg

Orbán Ukrajnáról beszélve “halálzónát” említett

29/01/2023 14:34

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Megjelent egy másik beszámoló is a magyar miniszterelnök MCC-s találkozójáról, miután az első a magyar EU-tagsággal és Ukrajnával kapcsolatos mondatok miatt nagy vihart kavart. Roland Tichy újságíró szerint Orbán "halálzónát" emlegetett Ukrajnával kapcsolatban, Vlagyimir Putyinról pedig azt mondta, nem adja fel, mert Oroszországban elnökválasztás lesz, és háborús vesztesek nem nyernek választást, "még manipuláltat se".

Egyre nagyobb a feszültség Magyarország és Ukrajna között, miután Orbán Viktor miniszterelnök "elfogadhatatlan" megjegyzéseket tett Ukrajnára – emlékeztetett a Tichys Einblich nevű, "liberális-konzervatív" magazinban szombaton megjelent írásában Roland Tichy újságíró arra, mekkora diplomáciai botrányt kavart, hogy a Mathias Corvinus Collegium által szervezett sajtóbeszélgetésről tudósítva egy kollégája, az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher leírta, hogy azon Orbán Viktor "senki földjének" nevezte és Afganisztánhoz Ukrajnát – idézi fel a hvg.hu.

Roland Tichy is ott volt a Karmelita kolostorban rendezett eseményen, mint Dreher, és ő is beszámolt friss írásában az ott elhangzottakról. Azt írja, Orbán szerint Putyin aligha adja fel a harcot, mivel Oroszországban elnökválasztás lesz, és – ahogy fogalmaz – "a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem". (Itt nem derült ki, hogy a manipulációról szóló megjegyzést Putyinnak címezte-e vagy általánosságban használta.) 

Egyébként Tichynek az volt a benyomása, hogy a magyar miniszterelnök nem az az oroszbarát, "akinek szeretik beállítani", mert “ismeri a kegyetlenségüket, elvégre az akkori miniszterelnököt (és elődjét), Nagy Imrét 1956-ban az oroszok felakasztották”. (Orbán többször beszélt arról, hogy "a mi Zelenszkijünket felakasztották".)

Az újságíró szerint Orbán azt is kifejtette, mi lehet Oroszország háborús terve. A kormányfő úgy látja, nem Ukrajna meghódításáról van szó, mivel a hódítást azonnal kíméletlen gerillaháború követné és egy oroszbarát bábkormányt sem fogadnának el az ukránok.

Orbán szerint Oroszországnak fel kellett adnia eredeti céljait, és most arra törekszik, hogy egy ütközőzónát hozzon létre, nagyjából a most vitatott donbászi vonal mentén. Orbán szerint ezt jelzi "a szó szoros értelmében felperzselt föld, a brutális pusztítás és megsemmisítés", ezért is nevezte a kormányfő ezt a területet egyfajta "halálzónának".

Tichy írt arról is, mi hangzott el az EU és Magyarország viszonyáról, ami azért érdekes, mert kollégája, Rod Dreher beszámolójában erről volt egy érdekes rész, de aztán kivették a szövegből. Cikkének első verziójában az szerepelt: Orbán azt mondta, hogy nem akarja, hogy Magyarország az EU-ban maradjon, viszont az országnak nincs más választása, mert az exportját 85 százalékát az EU-val bonyolítja.

Tichy beszámolója szerint annyi bizonyos, hogy “Orbán elutasítja a vágyott egységes uniós államot, és ragaszkodik a szuverén államok uniójának koncepciójához”. A tömeges bevándorlást pedig éppúgy ellenzi, mint szexuális kisebbségek kiváltságainak erősítését. Elutasítja továbbá – sorolja Tichy – “az EU iránti vak lelkesedést”, de ugyanígy elutasítja “az EU-ból való kilépést is”.

(Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda)