„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Brüsszelben elszúrták

14/10/2022 08:15

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök az oroszországgal szembeni szankciókról és az inflációról beszélt. Szerinte azok könnyen szavaznak meg korlátozásokat az energiára, akiknek van.

"A tűzszünet hozná el a gazdasági megkönnyebülést" – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. Vannak, akik meg akarják nyerni az orosz-ukrán háborút, mások pedig azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarnak – írja összefoglalójában a Telex.

Magyarország szabadságharcos nemzet, amely vállalta a háborút a szovjet megszállók ellen 1956-ban, most mégis a béke oldalán áll. "Magyarországnak nem kell elmagyarázni, milyen a szovjet hadsereghez köthető brutalitás" – mondta, és azt is megismételte, amit Berlinben mondott: "A mi Zelenszkijünket felakasztották."

Láttunk már jó szankciókat a világtörténelemben Orbán Viktor szerint, de tízből kettő-három szokott csak beválni. Néha jobban fáj annak, aki kivetette, mint akire kivetették. A jó szankciókat alaposan át kell gondolni, hogy milyen hatásai vannak. „Brüsszelben ezt elszúrták” – jelentette ki. Energiaügyben azok szoktak kivetni szankciókat, akiknek bőségesen van energiája.

Hozzátette, a magyar kormány minden szankciót alaposan átvizsgál, nehogy olyasmit szavazzanak meg, amely Magyarországnak nem jó. Orbán arról is beszélt, hogy betűről betűre megvizsgálják az unió minden szankciós javaslatát, nehogy olyan kerüljön közéjük, amely Magyarországnak nem jó.

Novemberben-decemberben vizsgálják felül a szankciókat, az Európai Bizottságnak így van lehetősége javítani a hibákat a miniszterelnök szerint.

"A magas inflációt nem a piac okozza, hanem a politika, a brüsszeli szankciók Orbán szerint. Ha a brüsszeli bürokraták körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne ma az infláció mértékbe" – folytatta Orbán.

A miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy az inflációt jövő év végére legalább felezzék meg.

(Források: hvg.hu, Telex)