„Klubrádió
Reggeli gyors

A recesszió már itt van velünk

26/01/2023 14:23

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

És ez nem is nagy baj, hiszen a bérek emelésének és az árak emelésének spirálját a pénzügyi szakemberek szerint csak az fogja megállítani, ha egyszerűen rosszabbul fogunk élni, mint pár éve. Ezekben a hónapokban tetőzhet az infláció, és talán az év második felében elkezd a gazdaság normalizálódni, mondta a Reggeli gyorsban Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője. A 200 ezer magyar munkanélküli sok vagy kevés?

2023. január 26. Reggeli gyors - részlet Hornyák József 2023.01.26.
13:27
00:00

Az emúlt napokban erősödni kezdett a forint más valutákhoz képest, ami Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője szerint egyaránt belső és külső tényezőknek is köszönhető. A külsők hatások között a gáz világpiaci árának jelentős csökkenését említette, a belső folyamatoknál pedig a Magyar Nemzeti Bank "szigorú monetáris politikáját" említette.

Recession Key
 
Illusztráció
 
Forrás: Flickr.com
 

 

Az MNB ugyanis annak ellenére fenntartják a magas kamatszintet, hogy a forint erősödik, és nem kezdte a kamatszintet csökkenteni, hanem "kitart, és az inflációs fordulatig szigorú politikát folytat", ezzel is stabilizálva a forint árfolyamát. A magas kamatszint ugyanakkor a gazdaságra nézve ez kedvezőtlen, mert növeli a recessziós kockázatokat, a hitelfelvételi költségek emelkednek, de "a magas kamat a forintot támogatja".

Magyarországnak ugyanakkor szembe kellett néznie azzal a ténnyel, hogy "nálunk a legmagasabb az infláció", az élelmiszer infláció pedig "világviszonylatban is kiemelkedően magas". A szakember szerint ezeket a folyamatokat kell letörni.

"A recesszió már itt van velünk" - jelentette ki Hornyák arra emlékeztetve, hogy 2022 utolsó negyedévében és az azt megelőző negyedében is zsugorodott a gazdaság teljesítménye. Jó hír, hogy "az idei év átlagos GDP-jét tekintve szerény pozitív GDP-növekedésre van esély", hiszen az év második fele majd szerinte sokkal jobban alakul.

Hogy jutottunk ide? Hornyák szerint amennyiben a kormány nem törekedett volna arra, hogy elkerülje a recessziót, akkor hamarabb túllehettünk volna ezen a nehéz időszakon, és az ár-bér spirál sem pörgött volna ennyire, de a kormánynak a választások miatt fontos volt, hogy pörgesse a keresletet, visszatérítse a személyijövedelem adót, más egyszeri juttatásokat adjon a választóknak: ez a folyamat sajnálatos módon jelentős mértékben emelte az árakat, a béreket, mondta.

"Ez egy öngerjesztő folyamat". A dolgozók a folyamatos áremelkedések miatt egyre magasabb béreket kérnek, hiszen a boltban "nem találkoznak kétszer ugyanazzal az árral". Ezt a követelés a vállalatok szerinte teljesítik, ami oda vezet, hogy a vállalatok nehezen tudják kigazdálkodni a megemelt béreket, ezért ők is árat emelnek.

Visszatérve a mindennapokra: Hornyák szerint az év első hónapjaiban tetőzhet az infláció, tehát "most éljük meg a legmagasabb inflációs szintet", és csak majd tavasztól, nyártól tud érdemben mérséklődni az infláció, de átlagban az idén is legalább olyan lesz a bérromlás, mint tavaly, úgy, hogy az infláció magasabb lesz

A legfrissebb béradatok szerint 4-5 százalékkal csökkent a reálbér, tehát ennyivel ér kevesebbet a fizetés egy évvel ezelőttihez képest. Ezt a folyamatot az törheti meg, hogy az élelmiszer kiskereskedelemben nagy mértékben visszaesik a kereslet, akár csak 2009-ben.

"Az ár-bér spirál ott ér véget általában, amikor a gazdaság recesszióba fordul, csak így tud visszatérni a gazdaság abba a normális mederbe, mint amilyenben évekkel ezelőtt volt" - mondta az elemző. A normális alatt azt érti, hogy 3-4 százalékos infláció mellett 5-6 százalékos a bérnövekedés.

A munkanélküliség tavaly tavasszal 3 százalékos volt, és év közben emelkedni kezdett, most 3,8-t százalékos a munkanélküliségi ráta, ami 200 ezer munkanélkülit jelent. Ez visszafogott elbocsátási hullámot jelent, mondta.

Hogy a kormány miképpen tudja segíteni a gazdaságot, arról azt mondta, hogy a költségvetési hiány magas, és most a vállalása szerint ezt kellene csökkentenie, így nem tud hozzájárulni a gazdasági kilábalásához. Vagyis de: "Fontos lenne, hogy ne hozzon olyan intézkedéseket, mint az árstop volt, vagy az iparági különadók, az adóemelések, mert az nemhogy nem segíti az infláció csökkenését, hanem tovább növelné.