„Köszönjük,
A lényeg

Ambíció, mondja Orbán az inflációra, ami 27 éve nem volt ilyen magas

13/01/2023 09:40

Ambíció, ambíció, ambíció, mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban tartott szokásos "interjújában" azt magyarázva, hogy az idén azért fognak dolgozni, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenését (recesszió) megakadályozzák, ezért szerinte ambiciózus célokkal kell nekivágni az évnek. Az egyik ilyen cél az infláció letörése, egyszámjegyűvé tétele. Ezt azokban a percekben mondta, amikor a Központi Statisztikai Hivatal a friss inflációs adatot közölte: decemberben 24,5 százalék volt a pénzromlás az előző év végéhez képest.

A maginfláció 24,8 százalék volt. Legutóbb 1996 márciusában, tehát 27 éve volt a mostaninál magasabb inflálódás, írja a Portfolió.

Így 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5 százalékos.

A lap emlékeztet, hogy már a novemberi 22,5 százalékos magyar infláció is a legmagasabb volt Európában, és azóta a legtöbb országban már csökkenést tapasztaltak. Az üzemanyagok árstopjának eltörlése önmagában 1,6 százalékponttal emelte az inflációs mutatót. A legnagyobb mértékben decemberben is az élelmiszerek ára emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest 44,8 százalékkal. A háztartási energia éves alapon 55,5 százalékkal drágult.