„Köszönjük,
Reggeli gyors

Polyák Gábor: A "nemzeti" médiatulajdonosok a hatalom kegyencei

30/01/2023 14:59

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az a "nemzeti nagytőkésnek" nevezett réteg, amely az elmúlt években többek között médiatulajdonossá is vált, elsősorban Orbán Viktornak tartozik feltétlen hűséggel – tehát az általa irányított orgánumok nem tudnak médiaként működni. Hamis viszont az a toposz, hogy "független média" mint olyan, nem létezik. Épp a kormánypárti sulykolás eredménye, hogy egyre többen gondolkodnak így - mondta Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa a Reggeli gyorsban.

2023. január 30. Reggeli gyors - részlet Polyák Gábor 2023.01.30.
06:43
00:00
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a múlt héten azt mondta "aki uralja a médiát, az uralja az országot". A Matthias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke a szervezet médiakonferenciájának nyitónapján arról is beszélt, hogy a nyugati országokban jellemzően a média 70-80 százaléka „nemzeti tulajdonban” van, Magyarországon ez az arány 2010 előtt mindössze 24 százalék volt, mára viszont a médiumok több mint fele hazai tulajdonban van – ami nagy megnyugvást jelent.

A médiarendszer, a médiaszabadság minőségére önmagában semmilyen hatása nincsen, hogy milyen a külföldi és hazai befektetők aránya - hangsúlyozta Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa a Reggeli gyorsban. Magyarországon viszont azt tapasztaljuk, hogy minél nagyobb a hazai befektetők aránya, annál súlyosabb a helyzet.

A "nemzeti tulajdon" ebben az esetben zavaros kifejezés, nem az államra, hanem az országban működő vállalkozások médiatulajdonlására vonatkozik. Ezek azonban aligha tekinthetők vállalkozásoknak: „Tudjuk, hogy ezeknek a szereplőknek soha nem kellett saját tőkét kockáztatniuk, soha nem kellett valódi döntéseket hozniuk” - mondta Polyák.

 
 Kép: Pei-Ling Ou
 
Forrás: https://www.red-dot.org/project/freedom-of-speech-20384
 

Akikről beszélünk, azok nemcsak a média, hanem általában a gazdaság főszereplőiként működő úgynevezett „nemzeti nagytőkések”. "Kegyencek, vazallusok, akik elsősorban feltétlen hűséggel tartoznak Orbán Viktornak és ennek fejében gyakorlatilag monopóliumként kapnak meg különböző gazdasági területeket." Ennek semmi köze semmilyen gazdasági, piaci működéshez. "Ez egy teljesen beteg gazdasági szerkezet". - mondta a médiakutató.

A miniszterelnök „kegyéből és jóváhagyásával”, állami pénzzel megtámogatott – gondoljunk az állami hirdetésekre – és több esetben állami hitelekből finanszírozott média értelemszerűen nem működik médiaként: nem alkalmas arra, hogy Orbán Viktort és a körülötte felépülő hatalmi kört ellenőrizze.

Azt pedig, hogy a választópolgárok mennyire tartják hitelesnek ezeket a hírforrásokat, erősen meghatározza, hogy kire szavaznak, óriási a megosztottság ezen a területen is – ez derült ki a Mérték legutóbbi, 2020-as kutatásából. Ráadásul felépült egy olyan toposz is, hogy "független média nem létezik". Polyák szerint az, hogy ez a narratíva sokak fejében meg tudott ragadni éppen annak az eredménye, hogy a kormánypárti orgánumok ezt sulykolták. Ezzel igazolják ugyanis a saját pozíciójukat.

A kormánypárti sajtó nem mondhatja, hogy nem elfogult, sőt egyes szereplői már évek óta nyíltan,„büszkén vallják, hogy a Fidesz érdekeit szolgálják, bármiféle fenntartás nélkül”. Ezt azzal tudják legitimálni, ha van mivel „szemben” képviselni ezeket az érdekeket: így válik a kommunikációjukban a független sajtó hol Soros, hol Brüsszel, hol épp az ellenzék szolgálójává – magyarázta a médiakutató. „Ennek persze semmilyen valóságalapja nincs, ha bárki rákattint ezekre az oldalakra, nyomokban sem mondhatóak az ellenzéket vagy bárki mást támogatónak. Az ellenzék kampánypénzei körüli tisztázatlanságokról először a 24.hu számolt be, nem a Magyar Nemzet – emlékeztetett Polyák.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc a felcsúti Puskás Akadémia Pancho Aréna nyitóünnepségén 2014. április 21-én. MTI Fotó: Beliczay László

Reggeli gyors/interjú Polyák Gáborral
2023.01.30., hétfő 8:32
Riporter: Szénási Sándor