„Klubrádió
A lényeg

Věra Jourová: A problémák széles skáláját látjuk Magyarországon

28/12/2022 15:37

| Szerző: Klubrádió

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja, az EB alelnöke szerint a legsúlyosabb kötelezettszegési esetekben az Európai Bizottság eljárást is indíthat az adott tagország ellen.  

Az Európai Bizottság (EB) 2022 szeptemberében terjesztette elő az európai médiaszabadságról szóló jogszabályt, amelynek felelőse a Bizottságon belül Věra Jourová, értékekért és átláthatóságért felelős biztos, az EB alelnöke. Ennek kapcsán a Media1-nek adott interjút, amelynek legfontosabb mondatait szemlézük.

A médiaszabadságról szóló európai jogszabályról azt mondta az új uniós rendelet nem egyetlen országról szól. Hozzátette, ugyanakkor a problémák széles skáláját látják Magyarországon, a veszélyes médiakoncentrációtól kezdve az állami reklámok tisztességtelen elosztásán át, a politikai befolyás alatt álló közszolgálati médiáig.

A gyakorlati alkalmazásról úgy nyilatkozott, hogy a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testület az Európai Bizottsággal együtt biztosítja az új jogszabály következetes alkalmazását. A legsúlyosabb esetekben az Európai Bizottság beavatkozhat, beleértve a kötelezettségszegési eljárások megindítását is – mondta . 

Várakozásaik szerint a jogszabály a végleges szövegét a 2024-es európai választásokig sikerül elfogadni.

Jourová helytelennek tartja, hogy a választott tisztségviselőknek gyakran kitérnek az újságírói kérések megválaszolása elől. A politikusok feladata nem az, hogy kedveljék az újságírókat, hanem az, hogy tisztességes feltételeket teremtsenek annak érdekében, hogy a médiumok számonkérhessék őket – tette hozzá.