„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Polyák: Az Európai Bizottság elutasította a magyar médiarendszer torzításai miatti panaszokat

13/09/2022 20:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Európai Bizottság elutasított két beadványt, amelyet a Klubrádió, a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő adott be – mondta Polyák Gábor, a Mérték vezetője a Megbeszéljük adásában. Az egyik beadvány a közmédia finanszírozásáról, a másik a magyar reklámpiac állami torzításáról szólt. Ezek után Polyák nagyon pesszimista azzal kapcsolatban, hogy az EU képes lehet-e javítani a magyar médiaviszonyokon.

2022. szeptember 13. Megbeszéljük-részlet / Polyák Gábor - 2022.09.13.
12:05
00:00

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője azt mondta, hétfőn értesült róla, hogy az Európai Bizottság elutasította két versenyjogi beadványukat, amelyeket a Klubrádióval közösen adtak be. 

A két beadvány tartalmát Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő, a Párbeszéd politikusa tavaly nyáron rádiónknak nyilatkozva foglalta össze. Mint mondta, két panaszról volt szó, mindkettőt a Klubrádió, a Mérték Médiaelemző Műhely és ő adta be. Az első, 2016-os a közmédia finanszírozásáról szól, mert az szerinte nem áll összhangban az erre vonatkozó európai uniós elvekkel. A médiaügyek tagállami szabályozásban vannak, ez magyarázhatja a Bizottság tétovaságát, és az is igaz, hogy ilyen ügy korábban nem volt. Mindenesetre, hogy évek óta nem történik semmi érdemi, az inkább „a szándék, a bátorság vagy az akarat hiányát” tükrözi – fogalmazott akkor.

Egy másik panaszt szintén közösen nyújtottak be (2019 januárjában), az arról szólt, hogy a magyar állam politikai alapon kifizetett reklámköltései milyen mértékben torzítják a reklámpiacot versenyjogi szempontból. Jávor Benedek hangsúlyozta: ez sokkal tisztább ügy, ezért felfoghatatlannak, érthetetlennek tartja, hogy miért nem történt semmi érdemi előrelépés.

Polyák Gábor úgy fogalmazott: ez az elutasítás neki akkora sokk volt, mint az áprilisi választási eredmények. Innentől az Európai Bizottság, Tanács és Parlament évekig alkudozik egy új szabályozáson, rengeteg kompromisszum lesz benne, valamint piaci szereplők is a saját igényeik szerint fomálják a lobbifolyamatok során. Szerinte ez időhúzó és látszatmegoldás.

Az pedig vasárnap derült ki, hogy az Európai Bizottság már a jövő héten tárgyalhat egy új törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy biztosítsa az egyes szerkesztőségek szerkesztői függetlenségét a politikai hatalomtól és nagyvállalatoktól, és átláthatósági követelményeket írjon elő a tagállamok számára a médiatulajdonlással kapcsolatban. A tervezettel új uniós médiatanácsot is létrehoznának. Az AFP cikkében a rossz példák között említi a KESMA-t.

Polyák Gábor közölte azt is: rendkívül pesszimista – különösen a mostani döntés alapján – azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió képes lehet-e javítani a magyar médiaviszonyokon. Jelezte, jó néhány éve európai szinten elvárás a médiahatóságok függetlensége. Ahogy ezt meghatározták a korábbi szabályozásban, az legalábbis haloványra sikeredett, de "ha az Európai Bizottság picit is foglalkozna a magyar helyzettel és nemcsak siránkozna rajta", akkor már évek óta folyhatna a vizsgálat a magyar médiatanács függetlenségéről. Nem indult ilyen eljárás, noha volt rá kezdeményezés európai parlamenti képviselők részéről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük...
2022. szeptember 13., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György