„Klubrádió
A lényeg

Direkt36: Így diktálnak Orbánék az MTI-nek, még a kérdéseket is megadják

4/03/2022 17:20

| Szerző: Klubrádió

Kézivezérléssel működteti az állami médiát a kormányoldal – derül ki  a Direkt36 cikkéből, amely a Telexen jelent meg. Az oknyomozó portál kiszivárogtatott iratok alapján számolt be arról, hogyan diktálnak Orbán Viktorék a nemzeti hírügynökségnek, az MTI-nek. Példaként említik, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elküldött az MTI-nek egy hírt, a címét és a leadjét, a hírügynökség pedig szó szerint követte az utasítást.

Ahogy a Direkt36 cikkében olvasható, a kormányzati kommunikáció érdekeinek megfelelően a miniszterelnök programjairól szóló tudósításokat előre megtervezik, és meghatározzák, mit fognak kérdezni tőle és mire kell helyezni a hangsúlyt. Emellett az MTI tudósítóit a minisztériumi sajtósok sokszor telefonon utasítják, hogyan írjanak meg egy anyagot. A dokumentumok alapján azt is állítják, hogy nemcsak a kormányszervek közleményeit kell szó szerint kiadni, hanem Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global közleményeit is, továbbá szándékosan kihagyják az MTI sajtónyilvános eseményeket tartalmazó gyűjtéséből a fideszes politikusok programjainak nagy részét, így a nem baráti sajtó nem is tud tudósítani róluk. Példaként említik, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elküldött az MTI-nek egy témát, majd a hír címét és a leadjét, az MTI pedig szó szerint követte az utasítást.

2022. március 04. A lényeg / részlet, Wirth Zsuzsanna (22.03.04.)
01:34
00:00
A kiszivárgott dokumentumok alapján évek óta általános gyakorlat, hogy a politika befolyásolja az MTI működését - mondta Wirth Zsuzsanna, a Direct36 újságírója, a cikk szerzője a Klubrádiónak. Rogán Antal minisztériumának szerepéről is beszélt az ügyben, a kiszivárgott dokumentumok szerint a tárca arányítása alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ dönthet arról, miről „rendel meg” hírt. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a Pénzügyiminisztérium tavaly januárban érdeklődött az MTI-nél, hogy szemlézik-e a Varga Mihály miniszterrel megjelent interjút. Megkérdezték a főnöktől, hogy mi legyen, aki annyit válaszolt: „még nem jött rá megrendelés, forduljanak a KTK-hoz”.

2022. március 04. A lényeg / részlet, Polyák Gábor (22.03.04.)
00:53
00:00
Ez nagyon fontos leleplezés – reagált a cikkre az ellenzék médiaügyi kabinetvezetője. Polyák Gábor, aki a napokban petíciót indított az MTVA vezérigazgatójának visszahívására, a Klubrádiónak azt mondta: a Direkt36 riportja megerősítése annak, amit amúgy is tudni lehet, mégpedig hogy elképesztően rosszul működik az állami média, teljesen megadta magát a Fidesznek, és minden lépésével a kormánypárt érdekeit szolgálja.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)